Hoogtestages maken bij veel sporters intussen een vast onderdeel uit van de jaarplanning. Een hoogstestage in je eigen slaapkamer, dat zie je toch nog iets minder. Dé hamvraag is natuurlijk waarom je dat zou doen. Door op hoogte te slapen kan je je conditie verbeteren, dat is ondertussen al voldoende bewezen. Hoe het precies werkt daar heb ik al een artikel over geschreven. In deze blog ga ik specifiek enkele veelgestelde vragen over slapen in een hoogtetent beantwoorden.
Bij Altitude Spaces kan je terecht met al je vragen, ze begeleiden je met het hoe & wat… Ze bieden niet enkel verkoop & verhuur van hoogtetenten aan, maar installeren ook hoogtekamers.
Slaap je best alleen in een hoogtetent?
De hoogtetent is groot genoeg im boven een bed van 2 personen te plaatsen, dus je kan er prima met 2 in. Ik heb zelf ondervonden dat het wel aangenamer is er alleen in te slapen. Tijdens het slapen dampt de hoogtetent een klein beetje aan, als je er met 2 in ligt is dit net nog iets feller dan als je er alleen in slaapt. Op die manier is alleen er in slapen dus nog aangenamer, maar ook een luxe, dus als je er met 2 samen van kan genieten is dat ook fijn.
Wordt de hoogtetent niet te warm?
Dat valt heel goed mee. In de zomer is het natuurlijk iets warmer en is het niet nodig om met een deken te slapen, dat is in de hoogtetent niet anders. Maar het is niet dat de tent een sauna gevoel geeft, absoluut niet. Het is er een paar graden warmer dan uit de tent, dus dat valt mee.
Maakt een hoogtetent veel lawaai?
Je kan het geluid dat een hoogtetent maakt wat vergelijken met een airco. De generator maakt een zacht geluid, maar die kan je in een ruimte zetten naast je slaapkamer waardoor je het minder hoort. In de tent zelf komt er constant verse lucht uit de generator om het zuurstofniveau aan te passen. Dus je hoort om de paar seconden een soort ‘puf’ van lucht. In het begin is dat wat wennen, maar na een nachtje of 2 ben je dat gewoon en slaap je er gewoon door.
Kan je je VO2max verbeteren door op hoogte te slapen?
In principe wel. Maar hier een resoluut ja/nee antwoord op geven is misschien wat kort door de bocht. De ene persoon heeft veel meer effect op zijn VO2max door een hoogtestage dan een ander. Je VO2max is het maximale volume aan zuurstof dat je lichaam kan inzetten. Hoe hoger je VO2max, hoe interessanter dat is als sporter, omdat je spieren veel zuurstof nodig hebben tijdens een inspanning.
Door op hoogte te slapen, waar minder zuurstof aanwezig is, verbetert je lichaam zijn eigen capaciteit om die zuurstof op te nemen. Dat is (onder andere) een effect van slapen op hoogte en dus zou je VO2max ook stijgen. Hoe groot dat effect en die stijging is, dat is dus erg persoonlijk en moeilijk procentueel uit te drukken, al blijkt uit studies dat dit tussen de 3% en 10% kan liggen.