Cheesecake met pistache

Cheesecake, een van mijn favoriete tussendoortjes of desserts. Ik heb lang gezocht naar een lactosevrije, simpele variant, die toch lekker is en dan nog eens niet te moeilijk is om te maken. De bodem kan je uiteraard behouden en in de vulling kan je variëren.. Met andere types yoghurt, andere smaakjes, the sky is the limit… Het receptje dat je hier kan vinden is met eiwitpoeder, zo krijg je meteen een eiwitrijk tussendoortje/ontbijt. Je kan het gerust ook zonder doen, maar dan is de structuur van je cheesecake iets minder ‘cheesy’ en iets meer enkel ‘yoghurt’ structuur (gel/pudding-achtig) maar ook heel lekker.

Sweet dreams are made of cheesecake 🤤

Benodigdheden:

6 personen, 30min. bereidingdstijd

  • Springvorm met 22 cm diameter
  • 200 gram dadels
  • 100 gram havermout
  • Speculaaskruiden (1 soeplepel)
  • 1 lepel kokosolie
  • 750 ml yoghurt (ik gebruik Alpro kokos mild & creamy)
  • 6 gelatine blaadjes
  • Verse spinazie (paar blaadjes)
  • Eiwitpoeder: 1 scoop pistache poeder

Bereidingswijze:

Begin met de bodem, daar heb je de dadels, havermout, speculaaskruiden en kokosolie voor nodig. Zorg dat de dadels ontpit zijn en mix ze samen met de havermout (of in de blender) en voeg de kokosolie en speculaaskruiden eraan toe. (Tip, ik doe er graag een snuf zout bij!) Dan kan je dit mengsel in de springvorm drukken. Ik leg er meestal een vel bakpapier onder (in de springvorm) zodat het niet plakt aan de bodem. Druk het geheel goed aan tot het samen plakt en gelijk verdeeld is over de bodem. Steek de bodem alvast in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

Voor de vulling mix je de alpro met de spinazie voor de groene kleur. Mix een klein schepje yoghurt met de spinazie en voeg er dan pas de rest van de yoghurt aan toe, samen met het eiwitpoeder. Doe alles in een steelpan/pot en warm het zachtjes op. Ondertussen kan je de gelatine blaadjes in een kommetje koud water laten weken tot die ‘gel’ wordt. Roer in de steelpan zodat de yoghurt zeker niet kookt, het is de bedoeling dat die lichtjes opwarmt. Eens de yoghurt lauw/warm is knijp je de gelatine blaadjes uit en voeg je die aan het mengsel toe. Roer tot het een mooi geheel wordt, ondertussen mag je het vuur uitzetten. Het helpt om even met een klopper erdoorheen te roeren zodat er zeker geen klonters inzitten. Giet het bovenop de bodem en laat even afkoelen, na 10min. mag het in de koelkast en moet het zeker nog 4u opstijven.

Om verschillende laagjes te bekomen maak je de vulling opnieuw (deze keer zonder spinazie), met zo’n 100 gram yoghurt en 1 gelatine blaadje. Het is hetzelfde principe als de eerste laag (opwarmen- roeren-etc.) en dan giet je dit bovenop je eerste laag. Let op, je moet altijd de eerste laag eerst laten opstijven, anders gaan die zich met elkaar vermengen en krijg je geen ‘gelijke’ laagjes.

Eens de cheesecake zéker 4u in de koelkast heeft gezeten kan je hem uithalen en afwerken met pistache noten. Je kan ze roosteren en dan fijn malen en er overheen strooien… Geraspte kokos past er ook goed bij. Geloof het of niet, maar deze cheesecake kan je ook in de diepvries bewaren. Ik snij hem vaak in 4 stukken en bewaar die in de diepvries, gewoon uithalen en laten afkoelen en je kan er weer tegenaan!

Vragen? Andere suggesties voor een smaakje dat ik eens moet proberen?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.