5 tips om je looptechniek te verbeteren

Is looptechniek überhaupt belangrijk? Hardlopen is niet enkel puur conditioneel belastend voor je lichaam. Wie al eens een blessure heeft opgelopen kan hierover meespreken. Je legt een grote druk op je gewrichten en met de juiste looptechniek kan je die belasting tot een minimum brengen. Niet dat je je zorgen hoeft te maken, ‘de’ perfecte looptechniek bestaat niet, maar met enkele aandachtspunten kan je toch al een verschil maken.

1. Laat je filmen!

Dit is eigenlijk een overkoepelende tip over alle tips heen. Het is voor sommigen misschien wat ongemakkelijk, maar vraag aan een vriend(in) om je te filmen terwijl je loopt. Doe dit zowel tijdens een trage training, als een snelle en vergelijk hoe je bij beide loopt.

2. Let op je (over)pronatie

Over pronatie heb ik het in een vorige blog, waarom je al dan niet loopschoenen met stabiliteit zou gebruiken, al eens gehad. Pronatie gaat over hoe hard je enkel naar binnen draait, of zakt tijdens het lopen. Het is daar vooral belangrijk dat je gaat kijken met welke schoenen je loopt. Niet dat schoenen een wondermiddel zijn waardoor je nooit blessures hebt, maar de juiste schoenen dragen is zeker een stap in de goede richting.

3. Pak je ‘zwakke’ plekken aan met oefeningen

Krijg je na het lopen vaak last aan je heupen? Of blijven je scheenbenen een lastige plek? Pak die zwakke plekken preventief aan en ondersteun met oefeningen. Het gevaar bij hardlopers is dat ze zo graag lopen, dat ze niets liever willen dan dat… En dan ook vaak oefeningen gaan verwaarlozen of gewoon niet doen. (en ja, ik ben daar 1 van, maar I’m working on it ;-)). Als je graag lang, gezond en sneller wil lopen, dan zijn ondersteunende oefeningen een must.

4. Let op je pasfrequentie

Je pasfrequentie is belangrijk, zowel bij trage als snelle trainingen. De pasfrequentie gaat over het aantal passen dat je zet per minuut tijdens het hardlopen. Men zegt dat de ideale pasfrequentie ligt op 180 stappen per minuut. Je kan er eens op letten en proberen om je pasfrequentie de hoogte in te duwen terwijl je loopt. Voelt dit niet soepeler voor je aan? Sleutel er dan ook niet te veel aan.

5. Hou rekening met je armen

Je loopt natuurlijk met je benen, maar ook je armbeweging heeft een impact op je loopbeweging. Probeer je armen enkel voorwaarts en achterwaarts te bewegen, niet zijwaarts. Hoe korter de afstand, hoe belangrijker de impuls van de armen voor snelheid te maken.

De grootste tip die ik kan geven is: doe vooral wat goed voelt! Dat lijkt misschien heel simpel, maar een té geforceerde looptechniek zal je nooit ten goede komen… Natuurlijk zijn er altijd puntjes tot verbetering, dus daar kan je wel aan werken. Maar het heeft geen zin om allerlei zaken te forceren die niet goed voelen. Geniet dus vooral nog steeds van het hardlopen en die techniek komt wel goed!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.