Loopschoenen met stabiliteit: wanneer heb je ze nodig?

De juiste loopschoenen kiezen is erg belangrijk als het op blessurepreventie en loop efficiëntie aankomt. Het aanbod is gigantisch en ik krijg dan ook vaak vragen over welke schoenen ‘de beste’ zijn. Elk merk heeft zijn aanbod, met verschillende types schoenen zoals een trainingsschoen, wedstrijdschoen, of zelf spikes. Er is niet 1 merk of 1 schoen dat het beste is voor iedereen, maar het is vooral belangrijk om stil te staan bij je eigen looppatroon. 

Eén van de eerste vragen die je jezelf moet stellen als je loopschoenen koopt, is: loop ik neutraal? Het is niet altijd gemakkelijk dit van jezelf te weten, dus je kan gerust ook vragen dat een vriend(in) even je looppatroon bekijkt. 

Wanneer heb je loopschoenen met ondersteuning nodig? 


Veel mensen overproneren als ze hardlopen en dan heb je schoenen met stabiliteit nodig. Voor wie niet weet wat pronatie is, kan je dit artikel even lezen, en zie je alvast op onderstaande afbeelding in a nutshell wat het betekent:

(afbeelding van all4running.be)

Bij neutrale pronatie blijft de enkel recht boven de hiel bij het lopen. Bij overpronatie landt de voet op de buitenkant van de hiel en kantelt die naar binnen. Op die manier komt er meer druk op de binnenkant van je voet te staan. Bij onderpronatie landt de voet op de buitenkant van de hiel en kantelt die weinig naar binnen. Neutrale lopers en onderpronerende lopers kunnen neutrale schoenen dragen of schoenen met een hoge rotatie stijfheid. Overpronerende lopers zijn gebaat bij schoenen met ondersteuning

Waarom heb je ondersteuning in je loopschoenen nodig? 

Ben je een overpronerende loper, dan verplaats je eigenlijk je gewicht aan de binnenkant naar de bal van je voet. Er komt met andere woorden heel wat druk op je onderbenen terecht. Je grote teen en tweede teen werken heel hard en je voet draait iets te veel bij elke stap. 

Vaak voorkomende blessures bij hardlopers met overpronatie zijn shin splints, hielspoor en knieklachten. Loopschoenen zijn natuurlijk slechts een deel van de puzzel om blessures te voorkomen, maar wel de eerste en belangrijkste stap. 

Wat betekent dit concreet, die ondersteuning in je schoen? 

Elk merk en type schoen met ondersteuning doet het zowat op zijn manier, maar toch zijn er wel trends. 

  • Reactief foam voor extra demping
  • Bredere tussen-en slijtzool
  • Stevig/aangepast materiaal in de slijtzool: een soort spons effect voor extra demping
  • Gemakkelijk bewegen van hak naar voorvoet zonder verloren energie

Dit zijn slechts enkele elementen die in de meeste anti-pronatie schoenen voorkomen. Zo heeft de Asics Kayano bijvoorbeeld een aangepaste schoen voor vrouwen tegenover  mannen, met een stijvere schoen voor de heren bij torsiebewegingen, vanwege hun zwaardere gewicht. 


Mijn favorieten:

Ik loop al enkele jaren met loopschoenen met ondersteuning en stabiliteit. Vooral voor mijn duurtrainingen draag ik ze altijd. Voor piste trainingen of wedstrijden grijp ik naar andere schoenen, met iets meer vering en hogere zool (nog meer foam). Maar voor zo’n 70% van mijn trainingen draag ik deze: 

  1. Asics gel kayano
  2. Brooks bedlam
  3. Nike infinity run react

Drie topmerken met 3 topmodellen als het op overpronatie bij langere afstanden gaat. Loop je meestal niet meer dan 10km? Dan kan je ook de Asics GT-2000 in plaats van de kayano’s gebruiken. Die zijn quasi hetzelfde qua ondersteuning, maar de kayano’s zijn specifiek voor langere afstanden gemaakt. 

4 gedachten over “Loopschoenen met stabiliteit: wanneer heb je ze nodig?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.