Loopschoenen met een carbon plaat: do or don’t?

Na Nike met de intussen welbekende Vaporfly op de markt kwam, schoten ze als paddenstoelen uit de grond: loopschoenen met een carbon plaat. Er is nogal wat rond te doen (geweest) en niet zonder reden. Eigenlijk is het simpel: er zit een carbonvezelplaat tussen het foam van de hardloopschoen waardoor je sneller loopt.

De Nike Vaporfly te verkrijgen bij all4running

Wat is en doet die carbon plaat?

Carbon is materiaal wat erg sterk en tegelijkertijd erg licht is. Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord, want ook fietsen worden meestal in carbon gemaakt. Carbon is maar liefst 5 keer sterker dan staal en heel stijf. In een hardloopschoen wordt een carbon plaat geplaatst tussen het foam, waardoor ze werken als een soort springveer. Door die springveren, krijg je de energie die jij in je schoen steekt, deels terug. Het aandeel van de energie die je terugkrijgt kan tot 80% oplopen, dus dat is best veel.

Wat is het nut van hardloopschoenen met een carbon plaat?

Die vraag kan je je inderdaad wel stellen. Het nut is natuurlijk dat je door die energieteruggave sneller gaat lopen. Je moet de carbon plaat dus echt zien als een soort springveer die extra stimulans tijdens de pasafzet geeft. Je moet natuurlijk wel snelheid hebben en voldoende kracht zetten om die carbon plaat zijn werk te kunnen laten doen. Hoe snel dat precies is, zijn verschillende studies en meningen over. De schoen heeft voor elke loper zijn nut, maar als je aan een snelheid van 10km/u loopt, gaat de carbon plaat zijn effect wel missen.

Precies een springveer in je schoenen!

Snelheid is één ding, maar ook de souplesse waarmee je loopt op een schoen met carbon plaat mag je niet onderschatten. De vering zorgt er ook voor dat je de dag nadien minder stijf bent. De energie teruggave voel je dus misschien niet meteen in je snelheid (zeker voor tragere lopers) maar er zijn genoeg andere voordelen aan de schoen. Loop maar eens een snelle training op een gewone schoen en een schoen met carbon en je voelt echt het verschil de dag erna.

Welke hardloopschoenen met carbon zijn ‘de beste’?

Net zoals er bij gewone loopschoenen niet 1 model het beste is, is dit bij schoenen met carbon ook zo. Ik heb het geluk dat ik de Hoka one one Carbon x al heb mogen testen en nu de meest bekende, Nike Vaporfly via All4running, mijn trouwe hardloopwinkel en sponsor.

Ik vind de Hoka’s erg fijn om langere afstanden mee te lopen, hoewel de Vaporfly zich daar ook toe aanleunt. De Vaporfly is nog iets zachter qua foam en de Hoka’s zitten iets stijver. Het hangt er een beetje van af wat je zelf liefst wil. De Hoka’s zijn iets breder aan de midden-en voorvoet terwijl de Nike’s eerder aan de fijne, smallere kant zijn. Iemand met een bredere voet zou ik dus de Hoka’s aanraden. Als je heel graag super zacht loopt, als op kussentjes, dan zou ik zeggen ga voor de Nike Vaporfly.

Hoewel Nike het eerste merk was dat dergelijke loopschoenen op de markt bracht, heeft intussen zowat elke concurrent zijn eigen model. Een handig overzichtje kan je hier terugvinden.

Mijn 5e grote voordelen van een hardloopschoen met carbon plaat

Er zijn veel meningen over carbon schoenen, maar uit studies blijkt wel dat ze hun werk doen. Ik vind het zelf vooral een mentaal een grote boost om met zo’n schoenen aan een wedstrijd (of zelf training) te kunnen starten.

Moet je dus een snelle loper zijn om voordeel te ondervinden of te voelen van hardloopschoenen met een carbon plaat? Als je er alles wil uithalen, zoals snellere tijden, wel. Maar het is niet gezegd dat elke loper geen hardloopschoenen met carbon plaat verdient. Je voelt je gewoon beter, mentaal ben je ready, met je snelle wedstrijdschoenen aan… Ik vind het alvast heerlijk en de investering waard!

Hoe kan je de juiste hardloopschoenen kiezen?

Je kan nu wel enthousiast zijn om carbon hardloopschoenen aan te kopen, maar hoe weet je welke goed zijn voor je? Browse, vergelijk en lees wat voor jou het beste is. Hier kan je een handig overzichtje terugvinden waar je elke schoen rustig kan bekijken en vergelijken. Via de chat kan je een running expert aanspreken die je volledig zal begeleiden doorheen je keuze, easy peasy!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.