5 veel gemaakte fouten door hardlopers

Welke fouten worden vaak gemaakt door hardlopers? Ervaren lopers, beginners, we hebben allemaal wel flaws. Het is niet erg om fouten te maken, maar wel belangrijk om eruit te leren. Veel fouten kunnen vermeden worden en daarmee ook de blessures die ermee gepaard gaan. Zeker als je je trainingen begint op te drijven. Het is zò belangrijk om te luisteren naar je lichaam (hoe vaak heb je deze al gehoord-right?!). We weten het allemaal wel, maar doen het vaak toch niet. Ik heb geleerd dat onderstaande tips echt super belangrijk zijn, ik kan je dus alleen maar uit mijn eigen ervaring zeggen: don’t make the same mistakes I did !🙈

1. Te snel te veel willen

Aan deze ben ik zo guilty 🙋‍♀! I know, het is zo leuk eens het goed begint te gaan… Plots loop je met gemak je 10km (of je 20-30) en dat smaakt naar meer. Maar dan is het net gevaarlijk. Je bent in zo’n danige flow, dat je het gevoel hebt dat je alles aankan. Opgelet 🙈…Bouw op; ga niet halsoverkop plots van 50 naar 100 km per week, want dan heb je het risico om overbelast te geraken. Wees ook realistisch in het zetten van je doelen, dat bespaart je een hoop ontgoochelingen. Stap voor stap (soms letterlijk) is dus de boodschap.

2. Verkeerde schoenen

Je denkt, “ik ga eens een toertje lopen” en je doet dit rustig op je sneakers of sport-schoenen. Niets mis mee natuurlijk, maar als je beslist om meer te lopen koop je best aangepaste schoenen. Sneakers of sportschoenen hebben weinig tot geen demping en bij loopschoenen is dat wel belangrijk! Je hoeft daarom niet meteen de duurste schoenen te kopen, maar aangepast aan jouw looppatroon en intensiviteit.

3. Alleen maar lopen

Als loper wil je natuurlijk zoveel mogelijk lopen… Maar, opgepast! Ik heb het zelf aan der lijve mogen ondervinden- niet elk lichaam kan die schokken zomaar allemaal opvangen. Je bilspieren en core zijn ook zò belangrijk! Probeer daarom toch minstens 1x per week een uurtje krachttraining toe te voegen aan je schema. Ik heb zelf veel meer dan 1 uurtje nodig omdat er ‘overal wel wat aan scheelt’ (mijn kinesist his words, not mine!), maar dat is afhankelijk van persoon tot persoon. Ikzelf focus vooral op stabiliteit-oefeningen, core en (heel veel) bilspieren.

Het is ook altijd handig om lopen aan te vullen met andere sporten die minder belastend zijn. Over alternatieven voor hardlopen schreef ik al eens een artikel, dus wat je juist kan doen kan je daar terugvinden.

4. Je blijft hetzelfde eten

Pas jij je voeding aan naargelang je trainingsschema? Ik doe dit eigenlijk niet… Maar heb intussen geleerd dat het wél beter is om er rekening mee te houden. Het is logisch als je 15km gelopen hebt dat je lichaam snakt naar eiwitten en koolhydraten. Terwijl dit op een rustdag anders is. Let op, het is ook niet nodig om hier in overdrive alles tot in detail te gaan wegen, maar let hier wel voor op. Zo ben ik me er nu veel meer van bewust wat mijn lichaam nodig heeft na een zware training– wat zal bijdragen tot het herstel.

Remember, when your body is hungry it wants nutrients,not calories

5. Niet rusten

Het klinkt niet logisch, maar door voldoende te rusten ga je sneller je (loop)conditie opbouwen, dan door constant hard te gaan. Ik wou het zelf ook nooit geloven en heb er de gevolgen van moeten dragen (blessures of periodes overbelast). De spiervezels die je beschadigt tijdens een training, worden in rust terug hersteld. Geef je lichaam dus de tijd om dit op te bouwen, zo bouw je je spieren verder op.

Heb jij nog tips om hardloop-fouten te vermijden? Let me know.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.