Alternatieven voor hardlopen

Paniek! Dat ging er door mijn hoofd als ik vorige week √©cht pijn kreeg na het lopen… Na mijn 20km van dinsdag wist ik ’s avonds: something is up. ūüôĄHet was een pijn die ik echt niet echt herkende en heel moeilijk kon benoemen.. Precies een stijfheid die maar niet weg wil en die ik overal in mijn onderbenen voelde. Gelukkig had ik woensdag al een afspraak bij de kinesist. De conclusie? Lap, ik ben overbelast! Iets wat je als (duur)loper echt niet wil horen. Hoe kak het ook is, ik ben al blij dat het ‘dat’ maar is. Met rusten komt dit dus (hopelijk) wel in orde.

Bij het lopen krijg je een ‘schok’ eens je voeten de grond raken (impact dus). Die impact probeer ik nu even te vermijden om mijn overbelaste spieren te laten ‘genezen’. Maar goed, ondertussen wil ik natuurlijk mijn conditie niet kwijt- dus doe ik alternatieve trainingen in de plaats.¬†Onderstaande¬†zijn¬†trainingen die¬†ik¬†doe¬†in¬†de¬†plaats. Let¬†op,¬†afhankelijk¬†van¬†welke¬†blessure¬†je¬†hebt¬†moet¬†je¬†misschien¬†helemaal¬†rusten. Gelukkig¬†is¬†dit¬†bij¬†mij¬†niet¬†geval¬†en¬†mag¬†ik¬†wel¬†mijn¬†conditie¬†onderhouden.

Zwemmen

Eerlijk gezegd was/ben ik niet zo een fan van zwemmen. Maar het is wel een goed alternatief dat je lichaam totaal niet belast. Integendeel, zwemmen vangt een groot deel van de belasting op. Persoonlijk vind ik zwemmen iets saaier, dus probeer ik het wat leuker te maken met een onderwater-mp3. Het ziet er niet uit, maar who cares right? ūüėÖ

Aquajogging

Ik had dit nog nooit gedaan- hoe hilarisch is dit?! Zalig gewoon. Walking on, of tenminste in, water, vond ik stiekem best wel leuk. In het begin lijkt dit helemaal niet lastig, maar als je dit over langere duur aanhoudt dan zal je het wel voelen. De weerstand in het water is hoger dan bij gewoon hardlopen, waardoor je meer kracht moet zetten. De loopcoördinatie is dan weer iets anders, maar met een beetje verbeelding kan je de situatie op de weg nabootsen.

Crosstrainer

De crosstrainer, aka stepper, in de fitness is een goed alternatief voor lopen. Ik vind dit de leukste omdat ik me op een crosstrainer echt eens goed kan uitputten. Op de crosstrainer probeer ik mijn intervaltrainingen na te bootsen en dat lukt best wel.

Fietsen

Fietsen is ideaal als alternatief voor hardlopen. Geen impact + je bent buiten (althans, als het weer het toelaat). Hetgeen ik het meeste mis als ik niet mag hardlopen, is het buiten zijn. De frisse lucht, de tocht… Dit heb je bij fietsen dus ook- heerlijk! Fietsen kan natuurlijk ook in de fitness, zeker als het sneeuwt, vriest.. Dan is indoor cycling een goed alternatief.

Dus nu…

Bovenstaande sporten zijn ideaal om even impact te vermijden en het hardlopen mee te vervangen. Maar eigenlijk zijn het ook ideale sporten om hardlopen mee aan te vullen (ook al ben je niet geblesseerd). Ik heb intussen geleerd dat mijn lichaam nog niet klaar is om constant grote volumes km’s aan te kunnen. Ik heb tenslotte nog geen jaar geleden mijn eerste 1/2 marathon gelopen. Mijn conditie wil wel telkens m√©√©r en intussen stoom ik mijn lichaam klaar door het lopen aan te vullen met alternatieve trainingen.

What’s next?

Ik loop volgende week de 1/2 marathon van Barcelona. Heel spannend, gezien ik de laatste 3 weken praktisch niet gelopen heb…ūüėģ Already getting nervous. Maar goed, ik zie wel hoe de benen voelen en ga er sowieso voor gaan. Een PR gaat er misschien niet inzitten, maar een halve marathon lopen in Barcelona is hoe dan ook een leuke ervaring. Wat de andere sporten betreft, ik heb besloten dat ik me ook op het (outdoor) fietsen ga beginnen focussen en het zwemmen ga onderhouden. Oh ja, en h√©√©l veel oefeningen…

Stabiliteit, Core, … nog h√©√©l veel werk ūüôą

2 gedachten over “Alternatieven voor hardlopen”

  1. H√©t beste alternatief voor hardlopen is‚Ķ‚Ķ..STEPPEN! Maar dan wel op een step voor volwassenen met een groot voorwiel. Het is een echte duursport en levert het zelfde ‚Äúfeel good‚ÄĚ gevoel op. Tegelijkertijd is steppen blessurevrij en train je bijna alle spiergroepen in je lichaam.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.