Chili sin carne

Chili sin carne, een echte klassieker, maar ik had het nog nooit gemaakt. Ik twijfelde tussen chili con carne (met vlees) of chili sin carne (zonder vlees) en volgens mij zijn beide erg lekker. Ik koos voor de veggie optie, omdat ik vegetarisch gehakt eens een kans wou geven en dit leek me het ideale gerecht ervoor. Ik koos veggie gehakt van de Albert Heijn (gewoon het huismerk, no spon) omdat er veel eiwitten inzitten: zo’n 21 gram per 100 gram. Bij het gebruik van vegetarische producten vind ik dat wel belangrijk, want wat heb je anders binnen bij zo’n veggie gehakt of burgers? Toch even het etiket checken lijkt me :-).

Het perfecte gerecht om vooraf te maken als er volk op bezoek komt, want op het moment zelf hoef je enkel nog de rijst te koken.

Ingrediënten:

4 à 5 personen, 30min. bereidingstijd

  • 200 gram vegetarisch gehakt
  • 1 blik (400gram uitgelekt) rode kidneybonen
  • 3 verse tomaten
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode of zoete punt- paprika’s
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 50 gram walnoten
  • Verse koriander (handvol blaadjes)
  • 1 avocado
  • Paprikapoeder
  • 1 theelepel srirachasaus (of andere pikante saus)
  • Basmati rijst (250 à 300 gram ongekookt)
  • Olijfolie (best extra vièrge)

Bereidingswijze:

Neem een grote stoofpot en snij je ajuin en knoflook fijn. Zet de pot op een kookvuur en doe er een scheutje olijfolie, de ajuin en de knoflook bij. Snij de paprika fijn en stoof die erbij. De tomaten mag je ook in stukken snijden, dit hoeft niet heel fijn/klein gesneden te zijn, maar haal zeker het sterretje bovenaan eruit. De pitten mogen erbij. Stoof de tomaten mee met de ajuin, knoflook en de paprika’s.

Na zo’n 10minuutjes stoven, mogen de tomatenblokjes, de tomatenpuree en de bonen er ook bij. Laat het sudderen op een licht vuurtje. Kruid af met paprikapoeder en wat (ik gebruik herbamare) zout. Voeg ook een klein beetje sriracha saus toe, afhankelijk van hoe pikant je het wil. Ik gebruik een theelepeltje. Het beste, kan je het stoofpotje van tevoren maken en zo’n 30min. laten stoven, afkoelen en dan terug opwarmen. Maar op het meteen erna opeten kan natuurlijk ook. Warm de stoofpot terug op en zet ondertussen water op om je rijst te koken. Net voor je rijst klaar is, mag je het vegetarisch gehakt en de walnoten er ook bijdoen. Dit, om de walnoten knapperig te houden.

Eens alles klaar is, kan je afwerken met koriander en avocado naar wens, smakelijk!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.