Fiets-gps: hoe kies je de juiste?

Een fiets-gps kiezen is niet altijd gemakkelijk. Hoe zie je door het bos de bomen? Door een aantal vragen te stellen aan jezelf, om je keuze makkelijker te maken. Je kan natuurlijk voor de beste, allerduurste en meest complexe model gaan, dan covert die vast alles wat je nodig hebt… Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Afhankelijk van waarvoor je de fiets-gps wil gebruiken, zijn er verschillende opties.

Waar wil je je route zien?

Je kan namelijk kiezen tussen een route op een aparte fiets-gps, of op je horloge. Ik gebruik de Garmin Fenix 7S en hier kan je ook routes op opladen. Als je complexe routes fietst, bijvoorbeeld met de gravel of mountainbike, zijn die routes wel iets lastiger te lezen. Het handige is dat je horloge trilt (dit kan je zelf instellen of je dat wil of niet) wanneer je ergens moet inslaan. Maar het scherm van een horloge is natuurlijk iets kleiner waardoor het moeilijker is om de route (en het overzicht) te zien.

Op een fiets-gps met scherm, is de route makkelijk af te lezen. Dat is dan weer het voordeel van een aparte fiets-gps. Je hebt ook nog eens verschillen in grootte van het scherm. Ik had vroeger een Wahoo gps en dat scherm is iets kleiner, in het zwart-wit, wat weer heel goed is voor de batterij, maar iets minder voor de leesbaarheid.

De ultieme combinatie van leesbaarheid van het scherm én een goede batterij is voor mij de Garmin Edge plus. Bij deze gps hoef je aan geen enkele feature in te boeten, maar er hangt natuurlijk ook wel een prijskaartje aan, dus is de vraag of je deze ‘allerbeste’ nodig hebt.

Meestal heb ik zowel mijn horloge, als fiets-gps bij als ik ga fietsen ;-).

Hoe lang moet je batterij meegaan?

Afhankelijk van hoe lang/ver je wil fietsen, hou je best rekening met de batterijduur van de fiets-gps. Over het algemeen wil duurder, niet meteen zeggen dat de batterij ook langer meegaat. Er zijn vaak extra features bij duurdere gps’en (zoals ’take me home’) die je bij goedkopere niet krijgt, of het scherm is kleiner en minder kleurrijk, waardoor de batterij langer meegat. Bij de Garmin edge Solar, gaat de batterij mee tot 60u terwijl bij de Garmin Edge Plus zo’n 24u meegaat. De Edge 830 gaat dan weer ‘maar’ 20u mee (wat natuurlijk nog steeds heel lang is…). Dit komt natuurlijk doordat de Edge Plus ook een ‘slimme’ gps is, waar je berichten kan op ontvangen, je telefoon mee kan opnemen… Het hangt er dus ook vanaf hoe intensief je al de features gebruikt.

Wil je een ‘slimme’ gps?

Berichtjes van je gsm zien, opnemen om te bellen… De ene gps kan het wel, de andere niet. Zo gaat de ene gps ook workout suggesties geven en de andere gewoon simpelweg je je route tonen. Baseer je keuze dus ook op basis van je nood/wens aan deze leuke features.

Fiets je vaak in ‘barre’ omstandigheden?

Deze is voor de mountain- en gravelbikers wel erg belangrijk. Je gps is nu eenmaal vaker onderhevig aan zware omstandigheden. Zo is de kans ook groter dat je gps eens in de modder/aarde valt… Dan heb je best een model dat iets beter tegen een stootje kan. Zo is een gps met touchscreen misschien een minder goed plan, als je vaak in barre omstandigheden fietst, want dan heb je meer kans op verstoring van je route.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.