Welke wedstrijdschoenen kies je voor welke afstand?

Mijn all-time favoriete wedstrijdschoenen,
de Nike Vaporfly

Wedstrijdschoenen met of zonder carbon, en welke wedstrijdschoenen zijn eigenlijk geschikt voor welke afstand? De schoenenmarkt is zodanig ontploft de afgelopen jaren dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. Het leuke is, zowat alle merken zijn nu bezig met het onderzoeken van de beste (wedstrijd)schoen. De vraag is dus niet zozeer welk merk heeft de beste schoen, maar wel, welk merk en vooral welk model zijn de beste schoenen voor jou?

Deze handige vragenlijst brengt je bij jouw ideale schoen uit, zeker eens de moeite waard om te doorlopen.

Loopschoenen met of zonder carbon?

Carbon in loopschoenen, je kan er bijna niet meer omheen en is ondertussen het nieuwe normaal geworden. Het enige nadeel van carbon schoenen is dat de prijs sowieso iets hoger ligt en het effect van de carbon geen eindeloze kilometers meegaat. Maar de voordelen zijn wat mij betreft veel talrijker en wegen wel op. Zo krijg je door een carbon plaat veel meer energie teruggave en dat ‘bouncy’ effect wat je met een wedstrijdschoen wil. Bovendien recoveren je benen veel sneller na een training/wedstrijd. Het zou verleidelijk zijn om alle snelle trainingen met carbonschoenen te doen hierdoor, maar door het prijskaartje is dat niet aan te raden + het gevoel en effect dat je met je wedstrijdschoenen krijgt op wedstrijddag, neemt af als je er constant mee zou lopen…

Wedstrijdschoenen voor korte afstanden

Met korte afstanden bedoel ik tot 10km. Bij korte afstanden kan je naar mijn mening iets ‘gekker’ gaan in foam, carbon plaat, etc. omdat je loopstijl over het algemeen wel behouden wordt. Hoe langer de afstand, hoe belangrijker de stabiliteit ook wordt. Niet alle lopers hebben schoenen met stabiliteit nodig, dus is het wel handig dit te checken vooraf.

De ideale wedstrijdschoenen voor korte afstanden zijn bijvoorbeeld: Hoka Mach X, Asics Magic Speed, Adidas Adizero Boston 12, Nike Zoom Fly.

Wedstrijdschoenen voor midden- tot lange afstanden

Welke wedstrijdschoenen kies je dan voor een halve marathon tot een volledige? Bij langere afstanden is het belangrijk om (extra) met je loopstijl rekening te houden. Heb je hier geen idee van? Laat iemand eens een filmpje maken terwijl je loopt, zo kan je achteraf zien of je overproneert of net niet. Meer info over overpronatie kan je hier terugvinden. Het parcours is ook niet onbelangrijk, weet je dat er echt veel bochten in zitten en het nogal technisch lopen is, kan je de keuze maken voor een wedstrijdschoen met meer stabiliteit. Zo is de Nike alphafly ervoor gekend een schoen te zijn met heel weinig stabiliteit, maar wel heel veel teruggave van energie- de ideale schoen voor een ‘makkelijk’ en snel parcours. Zoek je toch wat meer stabiliteit? De Hoka Rocket X is een snelle schoen mét meer stabiliteit, de Hoka Rocket X ook. Nike is over het algemeen iets minder stabiel maar heeft super aangename foam lagen, de nieuwe Vaporfly beantwoordt ook aan het stukje stabiliteit.

De ideale wedstrijdschoenen voor lange afstanden zijn bijvoorbeeld: Nike Vaporfly, Asics Metaspeed Sky, Adidas Adizero Adios Pro, Hoka Rocket X.

Conclusie

Je kan uiteraard gewoon de schoen kiezen waar jij je meest comfortabel in voelt. Zo liep ik met de Hoka Rocket X ook een 10km; het is niet dat een wedstrijdschoen echt gemaakt is voor 1 enkele afstand mee te lopen. Maar hoe langer de afstand, hoe belangrijker je comfort, stabiliteit (die je al dan niet nodig hebt) en het parcours wordt om een keuze te maken.

Veel loopplezier!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.