Gezond koken met weinig tijd: mijn tips.

Gezond koken met weinig tijd, ja het kan! Ik krijg vaak de vraag hoe ik het allemaal voor elkaar krijg… werken, sporten én gezond koken, dat vraagt toch veel tijd? Klopt, maar met een klein beetje organisatie is het echt geen rocket science. Ik heb natuurlijk geen kinderen en gezin waar ik moet voor zorgen en in mijn home-office is er veel kook-flexibiliteit. Ik wil het dus ook niet minimaliseren. Gezond koken en eten vraagt inderdaad wel tijd, zo simpel is het. Maar de rewards zijn zò groot, dat ik voorstander ben om er tijd voor te maken. Ik geef je enkele tips om toch al een beetje tijd te besparen.

1. Maak een planning

Nee, geen exacte planning met wat je élke ochtend, middag, avond gaat eten, want dat is zeker geen must. Wat wel handig is, is vooraf een weekplanning maken met wat je allemaal gaat eten. Ik voel dat het me helpt om keuzes te maken als ik vooraf even denk wat ik allemaal wil maken. Je kan die planning gerust ook flexibel maken, als je op dag 1 bijvoorbeeld meer zin hebt in het gerecht van dag 2, dan switch je gewoon.

2. Je favoriete gerechten op 1 plaats

Ben je ook zo iemand die allerlei leuke gerechtjes tegenkomt en ze mailt naar jezelf, opslaat op instagram, op Pinterest… En zo heb je nog allerlei plaatsen waar je je inspiratie haalt? Het is gemakkelijk om alles op 1 plaats te verzamelen. Zo kan je in één oogopslag inspiratie halen voor je weekmenu. Ik hou ervan om instagram posts te saven en daar te kijken, maar de keuze is natuurlijk aan jou!

3. Vergeet die ‘alles of niets’ mentaliteit

Gaat dit je tijd besparen? Ja! Want als je constant twijfelt of je al dan niet een extra sausje of frietje bij een gerecht zou maken… Dan draaien je hersenen helemaal gek. Gun jezelf af en toe iets in je gerechten en zo bespaar je jezelf een constante strijd om al dan niet te zondigen. (Gezonde) keuzes maken brengen ons stress, dus maak die keuze makkelijker… door ze aantrekkelijk en lekker te maken. Alles of niets, ook al ben ik er zelf vaak schuldig aan, is echt niet nodig. Een portie frietjes maakt je hele week echt niet ongezond, maar net in balans, dus geniet ervan.

4. Hou deze ingrediënten altijd in huis

Veel mensen gaan enkele keren per maand naar de winkel om héél veel te kopen. Ik maak het mezelf nog gemakkelijker en bestel het gewoon online. Dit lijstje aan ingrediënten heb ik altijd in huis en kan je al snel een simpel gerecht mee in elkaar toveren.

5. Eet puur en onbewerkt

Het klinkt simpel omdat dat het is. Pure ingrediënten en gerechten are the way to go. Een complexe saus op tafel toveren vraagt bijvoorbeeld veel tijd en inspanning. Terwijl je in een mum van tijd wat yoghurt en mayonaise door elkaar klopt, met wat peper en zout, en zo een gezond sausje hebt. Dat bovendien prima zou smaken bij een stuk pure vis (of vlees, of iets veggie) met gekookte groenten. Easy, peasy, quick!

6. Stoom groenten of grill ze in de oven

Een tip die ik vaak toepas bij groenten: grill ze in de oven! Doe er wat lekkere kruiden bij, een goede lepel olijfolie (best achteraf, olie is namelijk nog gezonder als we het niet te veel verhitten) en laat het even roosteren. Groenten stomen is ook erg gezond, maar ik heb zelf bijvoorbeeld geen stomer, dus vandaar geef ik de oven tip mee.

7. Vergeet je vetten niet

Maak je een snelle salade? Vergeet dan niet er wat noten, olie, pitten, zaden over te strooien. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken zijn vetten net goed voor ons. Wees dus niet bang om je slaatje wat te vullen, maar overdrijf hier natuurlijk niet mee. Je zal je veel langer verzadigd voelen en bovendien is het geen werk.

Een extra tip hierbij: neem een grote noten- en zaden mengeling en rooster ze op een laag vuurtje even kort. Doe de geroosterde mengeling samen in een afgesloten pot. Zo hoef je ze enkel nog toe te voegen eens je een slaatje gemaakt hebt.

8. Kook in bulk

Mealpreppen, je hebt er ongetwijfeld al van gehoord, maar het is natuurlijk dé meest effectieve manier om gezond en snel te koken. Zo probeer ik altijd na te denken als ik 1 ding maak, om er meerdere van te maken, of toch met de gebruikte ingrediënten. Zo kan ik pompoensoep, bananenbrood met pompoen en een slaatje met pompoen in 1 keer maken. Omdat ik ook geen 3 dagen énkel pompoen wil eten, steek ik gewoon porties in de diepvries: simpel!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.