Hoe hou je al dat sporten vol?

Helle, hoe hou je al dat sporten vol? Een vraag die ik vaak krijg. Ik was vroeger zelf totaal geen sporter, dus heb ik ook op één of andere manier de sport microbe te pakken gekregen. Veel mensen beginnen te sporten omdat ze wat kg’s kwijt willen, dat was bij mij niet anders.

Hoewel dit niet je enige doel mag zijn, is het wel een goeie motivatie. Maar eens je die kg’s kwijt bent- wat dan? Als je plots helemaal weer niets gaat doen kom je in een mum van tijd terug op je oude gewicht. Het welbekende jojo-effect willen we allemaal liefst vermijden. Hoe cliché het ook is, sport wordt gewoonweg een deel van je leven (als je er echt voor wil gaan natuurlijk). Op een bepaald moment stelde ik me ook niet meer de vraag ‘Hmmm… lopen of niet?’ Maar eerder: wanneer/hoe lang/… Het werd een vaste waarde in mijn agenda.

Het punt waarop sporten niet meer aanvoelt als een ‘verplichting’ maar als ontspanning/ontlading/wat je graag doet… Dan heb je de sport microbe te pakken. Trust me, het heeft ook lang geduurd eer dit bij mij zo was. Toen ik begon te lopen vond ik het lastig. Het gaat niet altijd even goed, je hebt het gevoel niet vooruit te gaan… maar op je tanden bijten is de boodschap! Er komt een kantelpunt waarna je plots niet meer zonder kan…

Volhouden doe je zo:

1. Kies een doel!

Welke sport je ook beslist mee te starten, hou vast aan een bepaald doel. Leg de lat niet te hoog en kies iets haalbaar, anders is de ontgoocheling achteraf des te groter en ga je je motivatie opnieuw verliezen. Probeer tegen de zomer bv. 5km te lopen zonder wandelen, probeer 2km te zwemmen zonder pauze,… Heb je je doel bereikt? Top! Tijd voor een nieuw doel dus… 😏

2. Wat triggerde je om er mee te beginnen?

Deze is voor mij de allerbelangrijkste: remember why you started. Als je geen zin hebt om te vertrekken: rakel die reden why you started even terug op. Zorg dat je opnieuw de rush die je toen voelde om te starten, nu ook weer hebt om door te zetten.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

Deze is onvermijdelijk- we doen het allemaal! Maar toch, hou je in je achterhoofd dat iedereen ooit van 0 begonnen is. Als mensen mij zot verklaren dat ik nu met gemak 25km loop, denk eraan dat ik 4 jaar geleden een max. van 5km op mijn teller had staan… We’ve all been there.

4. Het gevoel achteraf

Ook zo’n typische die écht helpt! Visualiseer je gezicht en gevoel als je terug thuis bent na het sporten… Het zweet drupt eraf en je neemt een zalige douche, waarna je- welverdiend- in de zetel ploft. Zalig toch? Niet hetzelfde als je dat sporten skipt- toch maar vertrekken zeker? 😉

5. Zoek een (betrouwbare) workout buddy

Af en toe heb je eens dat duwtje in de rug nodig… Zoek iemand die ongeveer hetzelfde niveau heeft als jij òf er geen problemen mee heeft om zich aan te passen. Ook ik heb af en toe nog eens ‘dat duwtje’ nodig en dan is het heerlijk om berichtjes te krijgen van Marieke, my early morning running buddy– om er samen (door weer en wind) voor te gaan. Of, why not, eens lopen met de hond van mijn vriendin Camille?

Lola 😍

6. Deel je tijd anders in

Think about it. Wat doe je meestal ’s avonds na je werk? Winkel- koken- zetel- netflix? Daar past eigenlijk wel een gaatje in voor wat sport- niet? No judgement op mensen met een crazy busy werk schema, of kinderen, of… alle begrip daarvoor. Maar voor sport kan je altijd wel een gaatje vinden, denk ik dan… Al is het maar een halfuurtje wandelen in de middagpauze of een ab workout van 10min. voor de TV in je living. Plan deze moment(tjes)en in, anders komt het er niet van.

Nog enkele extraatjes:

  • Gebruik een wallpaper op je gsm waarop je aan het sporten bent.
  • Leg je sportkleren en -schoenen altijd in het zicht.
  • Noem een alarm ‘WORKOUT’ op je gsm- dan krijg je nog eens een friendly reminder.
  • Schrijf je in voor een wedstrijd in het buitenland met vrienden- motivatie in overvloed want je hebt ook nog eens een leuke reis om naar uit te kijken…
1/2 marathon Barcelona (met Sien en Elise 💞)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.