Let me be clear, dé ideale loopschoen bestaat niet. Of toch, niet 1 specifiek model dat voor iedereen goed zit. Elke loper heeft een uniek looppatroon en daar past een andere schoen bij. Maar het is wel enorm belangrijk om de juiste schoenen te kiezen om blessures te voorkomen. Wie geluk heeft, kan bijna alle schoenen dragen: merk, model, het maakt allemaal niet uit. Bij mij ligt dit bijvoorbeeld anders. Ik ben blessure gevoelig doordat mijn billen, buikspieren, stabiliteit (noem maar op 🙄) nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Er bestaan schoenen die meehelpen om dit te corrigeren.
Het belangrijkste is dat je een schoen kiest waar je je goed in voelt. Tip: Als je schoenen gaat kiezen, doe dit met je ogen toe! I know, het is leuk om mooie schoenen te hebben… Maar comfort boven fashion bij het sporten als je ’t mij vraagt. Er zijn tegenwoordig ook zodanig veel merken, modellen en kleuren- dat er altijd wel een mooi paar loopschoenen tussen zit.
Waar hou je best rekening mee?
1. Je looppatroon
Dit is natuurlijk het allerbelangrijkste… Hoe loop je? Dat weet je vaak natuurlijk zelf niet, dus laat je best even een (kleine) test uitvoeren. Veel winkels filmen even je ‘loopje’ en zien meteen welk soort hardloper je bent. Ik loop zelf bv. nogal met mijn knieën naar binnen, en heb anti-pronatie schoenen nodig.
2. Pronatie
Pronatie is de manier waarop de voet naar binnen kantelt tijdens het lopen. Idealiter landt je voet op de buitenkant van je hiel en wikkel je hem tijdens het lopen af via het midden van je voet richting je grote teen. Ongeveer de helft van de hardlopers heeft zo’n neutraal pronatiepatroon. Jammergenoeg zit ik daar niet bij en overproneer ik. Bij overpronatie gebeurt het neerkomen net iets meer op de binnenzijde van de hiel. Zo verplaats je eigenlijk het gewicht naar de binnenzijde van de voet waardoor er verhoogde belasting op komt.
Waarom is pronatie belangrijk? Het maakt namelijk deel uit van de natuurlijke beweging die het onderbeen helpt om schokken op te vangen… Als je overproneert maar niet de juiste schoenen kiest (met een stuk ondersteuning) kan je dus sneller blessures krijgen.
3. Tijdstip
Dit is vooral een belangrijke om de maat van je schoen te bepalen. Veelal zijn loopschoenen 1 maatje groter dan je normale schoenmaat. ’s Avonds zijn je voeten echter vaak iets meer gezwollen dan ’s ochtends, dus let daar mee op. Denk bijvoorbeeld ook aan warm weer- is het warmer? Hou er dan rekening mee dat je voet iets gaat uitzetten.
4. Merk
Het merk van de schoenen maakt op zich niet zo veel uit, maar elk merk heeft zo wel zijn eigen ‘specialiteit’. In die zin kan het dus wel interessant zijn om merken te vergelijken. Idealiter test je eens verschillende merken uit en zo zal je zelf wel merken dat je bepaalde voorkeuren zal ontwikkelen. Ik loop zelf het meest met Asics en sinds kort ook Brooks. Mijn asics (kayano) bieden demping en ondersteuning voor de lange afstanden en mijn Brooks (Bedlam) draag ik liefst bij interval trainingen of wedstrijden. Ik liep vroeger ook vaak met Nike, maar gezien Nike zicht focust op neutrale lopers draag ik die best niet te veel. Nu, elk merk heeft schoenen voor verschillende looppatronen- ik ga me dus nooit uitspreken over ‘de’ beste schoen of ‘het’ beste merk.. Elk zijn kwaliteiten en voor- en nadelen.
5. Comfort
The most important one… Klinkt héél logisch- omdat het ook zo is. Maar kies gewoonweg de schoen waar je je het meest comfortabel in voelt. Denk aan de tip in mijn intro: passen met je ogen toe en gewoon ‘voelen’ wat best zit. Probeer als je schoenen past van even een loopje na te bootsen, al zijn het maar enkele stappen.. Dan ga je snel voelen wat voor jou het beste is.
Nog twijfels bij het kiezen van loopschoenen? Vragen/opmerkingen? Shoot 😉!