Op zoek naar de ideale wedstrijdschoen? 5 tips.

Wat is de ideale wedstrijdschoen, voor jou? Je hebt jezelf misschien al eens die vraag gesteld, of je bent op zoek naar een paar snelle trainings-of wedstrijdschoenen. Een wedstrijdschoen is natuurlijk geen must, maar het is wel fijn om met een lichte schoen je snelle training of wedstrijd te lopen. Plus, het geeft het je een mental boost.

Tip 1: Check eerst voor welke afstand de schoen geschikt is

Zoals je bij hardloopschoenen sowieso een onderverdeling hebt tussen schoenen voor korte en lange afstanden is dat bij wedstrijdschoenen niet anders. Loop je een marathon, dan ga je misschien niet dezelfde schoen gebruiken als voor een 10km wedstrijd. Op veel sites kan je hierop ook filteren, of staat dit in de beschrijving van de schoen voor welke afstand(en) die geschikt zijn.

Tip 2: Denk aan je eigen loopstijl

Ben jij iemand die stabiliteit nodig heeft? Buigen je knieën meer naar binnen en zak je wat in aan de binnenkant van je voeten? Dan ben je gebaat bij een schoen met ondersteuning. Bij wedstrijdschoenen is dit iets minder belangrijk, omdat je die niet vaak draagt. Zo draag ik voor trainingen hardloopschoenen met stabiliteit en neutrale wedstrijdschoenen. Hou er wel rekening mee dat bij een marathon bijvoorbeeld, je loopstijl naar het einde toe wat kan ‘verminderen’ en je die stabiliteit dus wel kan gebruiken.

-> De Hoka Carbon X is een schoen met meer demping en stabiliteit, zit iets harder wel qua fit.

–> De Nike Vaporfly biedt geen (of toch heel weinig) stabiliteit maar zit heel zacht en biedt veel responsiviteit.

Nike Vaporfly

Tip 3: Wat is jouw gemiddelde snelheid? Hou hier rekening mee

Hoe sneller je loopt, hoe meer voordeel je hebt van een carbon schoen. Hoe snel je precies moet lopen om er voordeel van te ondervinden ligt nog ter discussie. Wat mijn ervaring is, is dat je met de Nike Alphafly’s bijvoorbeeld echt sneller dan 4:20 gemiddeld moet lopen om ze comfortabel te ervaren. De Nike Alphafly’s vind ik dan weer comfortabel aan gelijk welk tempo, maar ondervind ik pas voordeel mee als ik sneller loop dan 4:30. Zelfde met de Hoka Carbon X. Het is dus niet dat je de schoenen niet kan dragen als je niet erg snel loopt, maar het is alleen maar hoe comfortabel jij dat zelf vindt. Zo is er ook de Nike Zoom Fly, een iets laagdrempeligere schoen qua prijs, die ook heel zacht en responsief loopt, maar waar geen carbonplaat in zit.

Tip 4: Vergeet je sokken niet

Specifieke sokken kopen om te lopen zijn belangrijker dan je zou denken. Een gewone sok biedt geen ondersteuning aan je hiel, of achillespees. Als je vaak last hebt van stijve kuiten kan je ook compressiekousen dragen, lang of kort. Ik verkies persoonlijk middellange sokken met enkel compressie voor wedstrijd. Op training draag ik af en toe ook lange compressiekousen.

Tip 5: Hou rekening met hoe vaak je je wedstrijdschoenen wil gebruiken

Kies je voor een carbon schoen dan moet je er rekening mee houden dat je er zo’n 200 tot 300km mee kan lopen (is ook wat afhankelijk per merk). Bij gewone trainingsschoenen is dat tot 1000km, afhankelijk van hoe snel je ze verslijt. Wil je echt het carbon effect en ga je voor een snelle (halve) marathon? Dan heb je baat bij een schoen met carbon plaat die misschien iets minder kilometers meegaat. Maar als je een snelle trainingsschoen wil waar je ook een snelle wedstrijd mee wil lopen hoeft dat niet en kan je wat meer kilometers aan.

Hoe dan ook, een wedstrijdschoen is iets speciaal, ik vind het alvast fijn om verschillende modellen uit te testen en hou van de mentale boost die het me geeft voor een wedstrijd.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.