Loopschoenen met stabiliteit: de Hoka arahi vs. de Asics kayano

Veel lopers hebben loopschoenen met stabiliteit nodig. Eerder schreef ik al een artikel over loopschoenen met stabiliteit en wanneer (en waarom) je ze nodig hebt. Ondertussen heb ik al wat loopschoenen mogen testen. Samen met mijn hardloop winkel in crime all4running, ga ik steeds op zoek naar de beste loopschoenen. Ik ben zelf nogal blessure-gevoelig en goede loopschoen zijn hierin stap 1. Zoals ik altijd zeg, gaat een loopschoen geen wonderen verrichten qua blessure preventie (hetzelfde geldt voor snelheid) maar het kan wel helpen. Als de basis goed zit, kan de rest volgen.

Als je stabiliteit zoekt in een hardloopschoen, dan is dat vaak omdat je je gewicht meer aan de binnenkant van je voet verplaatst terwijl je loopt. Een makkelijke parameter om dit ook te checken is gewoonweg iemand laten kijken als je aan het lopen bent naar je achterkant. Film je benen en voeten eens en kijk opnieuw. Gaan je knieën lichtjes naar binnen? Dan kan dit ook een indicator zijn dat je loopschoenen met stabiliteit nodig hebt. Veel lopers vinden het bij langere afstanden sowieso fijn om stabiliteit te hebben, omdat hun loopstijl naar het einde toe wat minder mooi en stabiel is.

Weet je echt niet waar te beginnen of welke schoen je nodig hebt? Doe hier de test!

De inzichten die ik heb verkregen wil ik graag delen en maak een vergelijking tussen de Hoka one one Arahi 6 en de asics kayano 27. Eerder schreef ik ook al een artikel over de Nike infinity run react, die ook stabiliteit heeft, maar deze asics en hoka steken er toch met kop en schouders bovenuit wat stabiliteit betreft.

Hoka one one Arahi Asics Kayano
– Geschikt voor korte en lange afstanden– Geschikt voor korte en lange afstanden
– 216 gram– 260 gram
– Pasvorm: normaal – Pasvorm: breed
– Extra stevig aan de hak– Comfortabele demping
– Responsief en energiek– Extra grip aan de zool

Beide schoenen zijn prima loopschoenen met stabiliteit dus. Het is maar hoe je het bekijkt of waar je ze voor nodig hebt… Ik gebruik de Asics Kayano al jaren en ben er heel erg tevreden van voor duurlopen. Alles van recovery runs en rustige duurlopen doe ik graag met de kayano’s. Waar ik tegenaan liep, was als ik een progressieve run had (die traag begint maar sneller eindigt) de kayano’s naar het einde toe iets te zwaar werden. Het gewicht is natuurlijk relatief, maar vooral de energie die je bij de Hoka one one Arahi terugkrijgt miste ik een beetje in de kayano’s als het ietwat sneller moest gaan. Anderzijds kan de Hoka Arahi niet tippen aan de extreme stabiliteit en breedheid die de kayano biedt.

Ben jij geen té snelle loper (alles onder 12,5km/u) en ben je op zoek naar een goede loopschoen met stabiliteit? Dan kan ik beide modellen aanraden maar gaat een lichte voorkeur naar de Asics Kayano. Ben je een iets snellere loper die graag stabiliteit heeft maar ook een lichtere snellere schoen? Dan is de Hoka Arahi 6 ideaal.

Kleine kanttekening, het is natuurlijk niet zo zwart-wit… Weet dat ik als ik begon te lopen jarenlang enkel met de Asics Kayano liep voor alle trainingen, alsook wedstrijden. Mijn eerste 3 halve marathons liep ik gewoon met de kayano ;-).

Veel loopplezier!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.