Zoete aardappel-pitten brood

Een broodje van zoete aardappel, dat eigenlijk bijna geen brood meer is want het bestaat vooral uit zoete aardappel, zaden en pitten. Ik maak het met kastanjemeel, omdat het dan volledig glutenvrij is. Het noot-achtige aroma van kastanjemeel is heerlijk in combinatie met zoete aardappel.

Ik gebruik veel verschillende pitjes en zaden, omdat je zo van alles wat binnenkrijgt… Elk zaadje heeft zo zijn voedingswaarde en zo krijg je ineens een complete mengeling binnen. Je kan gerust zelf experimenteren met allerlei pitten, noten en zaden.

Ingrediënten:

1 broodje, 10 plakjes, 30min. bereidingstijd

  • 350 gram gekookte zoete aardappel
  • 2 eieren
  • 3 eiwitten
  • 150 gram kastanjemeel
  • 60 gram pompoenpitten
  • 15 gram zonnebloempitten
  • 15 gram maandzaad
  • 10 gram chiazaad
  • 100 gram pecannoten
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Optioneel: soeplepel kombu vlokken

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. De zoete aardappel moet gekookt en geschild zijn. Ik gebruik meestal restjes zoete aardappel van een gerecht… Tip: maak bijvoorbeeld gepofte zoete aardappel klaar en de helft die je eruit haalt om te vullen, gebruik je dan voor zoete aardappelbrood te maken. Als je reeds zoete aardappel liggen hebt is het voor de rest eigenlijk peanuts.

Neem een mengkom en doe hier je zoete aardappel + 2 eieren en eiwitten in. Mix die zachtjes door elkaar tot je een gladde textuur krijgt. Nu mag je de bloem en alle noten en pitten erbij doen. Meng het lichtjes met een garde tot alle bloemklontertjes eruit zijn en de zaden gemengd zijn door elkaar. De kokosolie mag je op een heel zacht vuur smelten (zorg dat die zeker niet te warm krijgt) en ook met het bakpoeder erdoorheen mengen.

Doe een vel bakpapier in je bakvorm en verdeel het mengsel eroverheen. Werk nog af met zonnebloempitjes, pompoenpitten en wat pecannoten naar wens. Nu mag het in de oven voor zo’n 45min. en laat het erna uitdrogen op een rooster. Het broodje kan je zo’n 5 dagen bewaren of je steekt (zoals ik praktisch altijd doe) het in plakjes in de diepvries.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.