Blessures bij hardlopers: 7 tips om ze te voorkomen

Blessures wil je natuurlijk liefst zoveel mogelijk vermijden. Maar helaas worden velen onder ons er wel eens slachtoffer van. Hardlopen is nu eenmaal een sport waarbij je je gewrichten belast. Conditioneel kan je het misschien wel allemaal aan, maar soms wil het lichaam niet mee (trust me, I know). Zeker mensen, zoals ik, die vroeger helemaal geen sport beoefenden, kunnen wel wat tips gebruiken. Je lichaam is niet gewoon aan sport, dus bescherm je het best door alvast deze basics te coveren.

1. Koop goeie schoenen

Dit is natuurlijk de basis der basis: maar zò belangrijk. Doe even een loopanalyse en test of je loopschoenen wel goed voor je zijn. Ondersteuning nodig? De juiste schoenen maken al een enorm verschil. Eerder schreef ik ook al eens een artikel over compressiekousen, die kunnen je nl. ook helpen!

2. Spierversterkende oefeningen

Lang leve oefeningen! Dit zijn niet altijd de leukste ‘workouts’, maar wel heel erg belangrijk. Door je spieren te versterken kan je lichaam de schokken die je bij het lopen krijgt beter opvangen. Basis oefeningen als lunges, plank, etc. zijn allemaal top! Wil je echt specifieke oefeningen voor jouw lichaam? Ga dan best even langs bij de kinesist om je ‘zwakke’ zones te identificeren. En tip, bij Squadt doen ze dit als de beste 😉.

3. Wissel af met andere sporten

Triathlon dan maar? Nee hoor, je hoeft niet per se meteen alles te gaan doen… Maar af en toe eens fietsen, roeien, op de crosstrainer in de fitness of wat baantjes zwemmen kan wonderen doen. Je blijft actief bezig en onderhoudt je conditie, maar met minder belasting op je gewrichten. The perfect combo is volgens mij lopen en fietsen: want door te fietsen train je andere spieren in je benen die je loopconditie ook ten goede komen.

4. Bouw niet te snel op

Dit is key. Maar makkelijker gezegd dan gedaan. Eens het goed begint te gaan, maken velen de fout van er ineens een pak km’s bovenop te gooien. Don’t do it. Bouw rustig op en met niet meer dan 10% loopvolume meer dan de week ervoor. Bouw ook eens een ‘rustweek’ in- zodat je lichaam wat kan recupereren.

Good things come slow, in long-distance running 😉

5. Hou je kilometer ‘groei’ in de gaten

Liep je vroeger heel veel maar heb je even stilgelegen? Loop dan niet meteen hetzelfde wat je toen liep. Ga met andere woorden niet meteen 30km lopen als je enkele maanden stil gelegen hebt.

6. Warming up & cooling down

Loop eerst even ‘in’ vooraleer je aan het zware werk (zoals een intervaltraining) begint. Vergeet ook niet te stretchen. Er volgt nog een artikel over stretchen, maar ik kan je alvast zeggen dat het écht wel belangrijk is.

7. Neem voldoende rust

Hier ben ik weer… Je merkt dat ik dit in verschillende artikels herhaal, maar het is dan ook zo belangrijk. Gun je lichaam de rust die het nodig heeft om je spieren terug te herstellen.

Er zijn natuurlijk nog tal van andere tips die blessures gaan verhelpen, maar de ultieme gouden regel blijft: luister naar je lichaam!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.