Compressiekousen: waarom en wanneer moet je ze dragen?

Compressiekousen, c’est quoi? En vooral, waarom dragen sporters die tijdens het hardlopen? Ik had er tot vorig jaar nog nooit écht over gehoord. Je ziet af en toe wel eens mensen lopen met kousen tot aan hun knieën- maar ik stond er nooit echt bij stil dat die ook nut hebben.

Waarom zou je compressiekousen dragen?

  1. Minder vermoeid gevoel in je benen
  2. Kans op blessures kan verminderen
  3. Minder stijfheid in je kuiten achteraf
  4. Verkleint de kans op spataderen
  5. Het kan helpen tegen rusteloze benen

Let op, het is niet omdat je compressiekousen aanhebt dat je daarom een vrijgeleide krijgt in aantal kilometers en belasting (I wish 🤪!). Je moet natuurlijk verantwoord trainen en compressiekousen zijn slechts een middel om overbelasting voor een stukje te remmen. Vooral voor lopers die last hebben van de onderbenen zijn compressiekousen héél interessant. Welke andere blessures je kan voorkomen, kan je hier ook nog verder lezen.

Wanneer doe je compressiekousen best aan?

Wanneer je ze ‘best’ aandoet, dat moet je zelf aanvoelen. Ik draag mijn compressiekousen tijdens en nog even na mijn training. Als je last hebt van je onderbenen (blessure gevoelig, scheenbeen irritaties, etc.) dan draag je ze best tijdens het lopen. Na het lopen is het ook fijn om je compressiekousen weer even aan te doen omdat dit de stijfheid in je kuiten kan verminderen.

Welke compressiekousen zou ik aanbevelen?

Ik heb vorige week een pakketje mogen ontvangen met compressiekousen van Stox en het zijn (gelukkig) hele goeie! Ik heb liefst dat er een sok aanhangt, dat het dus de volledige kous is waar je hiel en voet ook inzitten. Anderen hebben liever tubes, omdat je dan je kousen zelf nog kan kiezen (bv. een stevigere sok met meer demping). Het is gewoon belangrijk dat je je er zelf goed in voelt. De kousen van Stox zijn volgens mij de ideale ‘starter’ compressiekousen. Ze zijn goed omsluitend maar spannen niet té extreem-waardoor je ze makkelijk verdraagt tijdens het lopen. Kousen van Herzog vind ik ook heel goed, maar die spannen echt wel een stuk harder en als ‘instap’ sok is dat misschien moeilijker. Anderzijds bieden die erg sterke compressie, dus als je dit graag wil/nodig hebt zijn dit ook toppers- ik wissel zelf liefst eens af!

Weet je niet goed welke maat je moet kiezen? Op de website van Stox staat aangeduid met welke schoenmaat en kuitomvang de maten van de kousen overeen komen- handig dus- zo weet je het meteen!

2 gedachten over “Compressiekousen: waarom en wanneer moet je ze dragen?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.