Compressiekousen: waarom en wanneer moet je ze dragen?

Compressiekousen, c’est quoi? En vooral, waarom dragen sporters die tijdens het hardlopen? Ik had er tot vorig jaar nog nooit Γ©cht over gehoord. Je ziet af en toe wel eens mensen lopen met kousen tot aan hun knieΓ«n- maar ik stond er nooit echt bij stil dat die ook nut hebben.

Waarom zou je compressiekousen dragen?

  1. Minder vermoeid gevoel in je benen
  2. Kans op blessures kan verminderen
  3. Minder stijfheid in je kuiten achteraf
  4. Verkleint de kans op spataderen
  5. Het kan helpen tegen rusteloze benen

Let op, het is niet omdat je compressiekousen aanhebt dat je daarom een vrijgeleide krijgt in aantal kilometers en belasting (I wish πŸ€ͺ!). Je moet natuurlijk verantwoord trainen en compressiekousen zijn slechts een middel om overbelasting voor een stukje te remmen. Vooral voor lopers die last hebben van de onderbenen zijn compressiekousen héél interessant. Welke andere blessures je kan voorkomen, kan je hier ook nog verder lezen.

Wanneer doe je compressiekousen best aan?

Wanneer je ze ‘best’ aandoet, dat moet je zelf aanvoelen. Ik draag mijn compressiekousen tijdens en nog even na mijn training. Als je last hebt van je onderbenen (blessure gevoelig, scheenbeen irritaties, etc.) dan draag je ze best tijdens het lopen. Na het lopen is het ook fijn om je compressiekousen weer even aan te doen omdat dit de stijfheid in je kuiten kan verminderen.

Welke compressiekousen zou ik aanbevelen?

Ik heb vorige week een pakketje mogen ontvangen met compressiekousen van Stox en het zijn (gelukkig) hele goeie! Ik heb liefst dat er een sok aanhangt, dat het dus de volledige kous is waar je hiel en voet ook inzitten. Anderen hebben liever tubes, omdat je dan je kousen zelf nog kan kiezen (bv. een stevigere sok met meer demping). Het is gewoon belangrijk dat je je er zelf goed in voelt. De kousen van Stox zijn volgens mij de ideale ‘starter’ compressiekousen. Ze zijn goed omsluitend maar spannen niet tΓ© extreem-waardoor je ze makkelijk verdraagt tijdens het lopen. Kousen van Herzog vind ik ook heel goed, maar die spannen echt wel een stuk harder en als ‘instap’ sok is dat misschien moeilijker. Anderzijds bieden die erg sterke compressie, dus als je dit graag wil/nodig hebt zijn dit ook toppers- ik wissel zelf liefst eens af!

Weet je niet goed welke maat je moet kiezen? Op de website van Stox staat aangeduid met welke schoenmaat en kuitomvang de maten van de kousen overeen komen- handig dus- zo weet je het meteen!

  • Helle op instagram

318

You don’t get what you wish for, you get what you work for! ✨YES- het is weekend, dus dat betekent.. duurtrainingen πŸ˜„! Morgen een duurloop en zondag op de fiets voor mij! Heb jij leuke (sport)plannen?πŸ™‹πŸΌβ€β™€οΈ . . #hardlopen #marathontraining #stravarun #goldenhour #runner #ikloophard

229

Meer lopen, meer eten.. πŸ€·πŸΌβ€β™€οΈ Maar you know me, ik hou het gezond! Zoals deze havermoutcrumble van appel en speculaaskruiden. Oh YUM! Receptje staat op de blog πŸ™†πŸΌβ€β™€οΈπŸ‘©πŸΌβ€πŸ³ . . #crumble #gezonderecepten #apple #applecrumble #gezond #fitfood #hardlopen

416

BREEK DE WEEK πŸ™†πŸΌβ€β™€οΈ Met een recovery loopje bijvoorbeeld? Ik liep deze 6km deze ochtend niet alleen, maar met mijn zus en een vriendin @sienveldbloempje Met 3 tegen de wind πŸ€·πŸΌβ€β™€οΈ! Ging je ook sporten tegen de elementen vandaag? . . #hardlopen #recovery #marathontraining #stravarun #laufen #courir #runner #marathon

377

Wind 1- Helle 0 πŸ€·πŸΌβ€β™€οΈ Want tegen de wind win je nooit... Maar ik ging er gewoon door πŸŒͺ🌧! In deze training liep ik 20’ intensief tegenwind en 20’ intensief wind mee πŸ™ŒπŸ» (altijd leuker met wind mee terug vind ik) . . #roadtorotterdam #hardlopen #stravarun #ikloophard #courir #marathontraining

321

Lacing up for a new training week πŸ™ŒπŸ»! Hoe kies je de juiste loopschoenen? πŸ™‰ Ik deel mijn tips in een nieuwe blog. Ik wissel sowieso graag af en mijn nieuwe van @all4runningstore lopen alvast super lekkerrrr 😁! Vind jij het soms lastig kiezen uit het grote aanbod? Wat is voor jou de beslissende factor? . . #mondaymotivation #runningshoes #ikloophard #runner #marathontraining #asics #roadtorotterdam

395

New distance, new shoes! De kop is eraf, mijn eerste duurloop van de marathontraining is een feit! Meteen mijn nieuwe schoenen van @all4runningstore getest- en goedgekeurd! Training voelen ook al minder moeizaam, dus alleen maar blije gezichten dit weekend πŸ˜πŸ™πŸ» . . #hardlopen #stravarun #marathontraining #roadtorotterdam #swimbikerun

179

Grab life by the (veggie)balls πŸ˜„ Omdat het niet altijd moeilijk moet zijn, een simpele veggie lunch- so damn delicious! Receptje komt (snel) op de blog. Who’s hungryyy?πŸ˜‹ . . #veggie #salad #gezond #gezonderecepten #vegan #hummus #lunch #fitfood

306

Hold on tight for the WEEKEND! Morgen een duurloop en zondag een duurtraining op de fiets: alleen maar mooie vooruitzichten dus 😍! Ik zette de toon vandaag alvast: terug voor de eerste keer op de rollen πŸš΄πŸΌβ€β™€οΈen een pittige krachttraining erna. πŸ‹πŸΌβ€β™€οΈ. Wat zijn jouw weekendplannen? . . #hardlopen #marathontraining #stravarun #running #ikloophard #trackandfield

  • Mijn nieuwste posts

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.