Vegan chocolade kersentaart, een gezond dessert of zelf ontbijtje. Ik ben zelf niet vegan, maar dat wil niet zeggen dat ik nooit vegan kook. Afwisseling en balans vind ik persoonlijk het belangrijkste. Eens vegetarisch of vegan koken is niet alleen lekker, maar ook goed voor onze planeet, dus ik zie alleen maar voordelen. Ik ben normaliter geen fan van chocolade in combinatie met fruit, maar in dit geval smaakt de cacao in de korst van de taart super in combinatie met de kersenyoghurt. Dit is dus geen chocolade-bom, maar een licht taartje wat je perfect als ontbijt of op een zondagnamiddag guilt-free bij een kopje koffie of theetje kan drinken.
Ingrediƫnten:
1 taart, diameter 22cm, 5 personen
- 110 gram amandelmeel
- 80 gram sorghummeel (kan je ook vervangen door speltmeel of boekweit)
- 15 gram cacao
- Handvol walnoten
- 30 gr kokosolie
- Eetlepel honing/ahornsiroop
- Snuf zout
- 400 gram Alpro kersen plantaardig alternatief voor yoghurt
- 200 gram Alpro ongezoet plantaardig alternatief voor yoghurt
- 2 zakjes agar-agar
- Optioneel: cacao nibs en amandelschilfers als topping
Bereidingswijze:
Verwarm je oven voor op 180 graden en neem een mengkom. Doe daar het amandelmeel, sorghummeel, zout, de agave siroop en de cacao in. Ik gebruik sorghummeel omdat het glutenvrij is en vol voedingsstoffen zit. Kan je gewoon bestellen via holland and barret of andere websites (niet gesponsord, ik ben gewoon fan). Maar je kan dus gerust ook andere bloem gebruiken, let gewoon op dat je niet enkel amandelmeel gebruikt want dan wordt de textuur van je korst anders. Smelt de kokosolie en meng die doorheen je bloem, samen met de walnoten (ik plet de walnoten wat fijn met hand, in kleinere stukjes). Als je merkt dat het nog niet echt een deeg vormt en het te droog is, doe er heel voorzichtig een klein beetje water bij. Let op, het moet ook niet erg vloeibaar worden, gewoon een nes deeg. Verdeel het deeg over een springvorm of taartvorm en druk het goed aan. Tip: leg er een vel bakpapier onder. Laat je deeg nu 10min in de oven en haal dan de springvorm er weer uit, je oven mag nu uit.
Voor de vulling neem je een steelpannetje of kommetje en zet je op een heel zacht vuur de yoghurt erop. De kersen en gewone yoghurt mag er samen bij. Je neemt de zakjes agar-agar en doe die in een potje, doe er enkele druppels water bij en meng het goed met een garde tot het een mooi geheel is. Doe de agar-agar nu bij je yoghurt en klopt die er lichtjes door. De yoghurt hoeft niet te koken, maar het mag wel even opwarmen zodat het met de agar-agar goed opstijft. Je kan dit ook met gelatine doen, maar omdat ik de plantaardige versie wel eens wou testen gebruik ik hier agar-agar, met gelatine heb je zo’n 5 blaadjes nodig. Giet de yoghurt (warm) nu overheen je korst en laat min. 3u rusten in de koelkast.
Je kan ook nog amandelschilfers en wat cacaonibs toevoegen als topping. Smakelijk!