Ovenschotel met zoete aardappel en lamsgehakt

Gezond comfortfood ten top. Een ovenschotel met zoete aardappel puree, bloemkool, wortel, erwtjes en lamsgehakt. Ideaal om vooraf te maken en later opnieuw op te warmen, als je bijvoorbeeld terugkomt van een lange fietsrit en weinig tijd hebt om te koken. Het ideale comfortfood, met een perfecte combinatie aan eiwitten, vetten en koolhydraten. Dit gerecht is zowel geschikt na een training, als op een rustdag als lunch of diner. Er zitten koolhydraten via zoete aardappel en de groentjes, maar de ovenschotel bestaat grotendeels uit groenten dus dit is geen extreem koolhydraatrijke maaltijd.

Ingrediënten:

3 tot 4 personen, 1 ovenschotel

  • 550 gram lamsgehakt
  • 1 ei
  • 1/2 bloemkool
  • 3 grote wortels
  • 100gram diepvrieserwten
  • 3 grote zoete aardappelen
  • Handvol amandelschilfers
  • Hanvol gruyere kaas

Bereidingswijze:

Verwarm je oven voor op 200 graden. Zet ondertussen ook een kom, halfvol met water, op het vuur, om de zoete aardappel in te koken. Meng het lamsgehakt (ik doe dit rechtstreeks in mijn ovenschotel) met 1 ei en verdeel over de ovenschotel, kruid nog af met een beetje peper en zout. Zet het gehakt in de oven en laat het zo’n 10min. garen. Ondertussen kan je de zoete aardappel schillen en in grove stukken laten koken.

Zet een 2e kom met water op het vuur. Snij de bloemkool in fijne roosjes en gebruik ongeveer de helft van 1 grote bloemkool. Schil de wortel, snij die in grove stukken en doe de bloemkool en de wortel nu in het kokend water. Laat dit zo’n 10minuutjes sudderen en doe er pas helemaal op het einde de diepvrieserwtjes bij. Als je twijfelt of de bloemkool zacht genoeg is, kan je met een schilmes er even in prikken of er een roosje uithalen en eens proeven.

De zoete aardappel mag zacht gekookt zijn en eens klaar, giet je het water af. Het beste laat je de zoete aardappel minimum 20min. goed afkoelen, zo verdampt al het vocht eruit. Doe je dit niet en mix je meteen, dan wordt de puree (en zo de ovenschotel) erg vochtig en nat… Geen aanrader dus. Neem dan een staafmixer en prak de zoete aardappel tot puree. Kruid af met tijm, peper en zout (tip: ik gebruik herbamare kruidenzout).

Neem nu de ovenschotel waar het lamsgehakt al gaar in is, verdeel de groenten eroverheen en dan bovenaan de zoete aardappel puree. Verdeel een handvol amandelschilfers, bovenop de zoete aardappel puree. Steek de ovenschotel zo’n 15min. in de oven op 180 à 200 graden en haal hem er dan weer uit. Nu kan je ook de gruyere kaas erover verdelen. Laat het nog zo’n 10min. in de oven en klaar… Smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.