Road to Rotterdam: mijn eerste marathon

Nog 81 dagen en het is zover: de marathon van Rotterdam. Ik ben nu al nerveus als ik eraan denk. Ik liep vorig jaar mijn eerste en tweede halve marathon en dat ging best wel vlotjes. Terwijl ik begin 2018 totaal nog niet aan marathons dacht, begon het in juli/augustus toch te kriebelen… In november besloot ik ervoor te gaan en schreef ik me meteen in voor de marathon van Rotterdam. Rotterdam schijnt een mooi, plat parcours te zijn met veel supporters- ideaal dus voor dat extra duwtje in de rug na kilometer 30 (or so I’ve heard).

Marathon training in het park bij zonsondergang
When you cross the finish line, no matter how slow or fast, it will change your life forever.

42 km- Hoe begin je er in godsnaam aan?

My question exactly. Ik had zelf ook geen idee hoe ik voor een marathon moest beginnen trainen… dus besloot ik hulp in te schakelen. Je moet marathon training eens googlen. Er zijn wel 1000 schema’s te vinden online… maar dat vertrouwde ik toch niet helemaal. En goed ook, want veel van die schema’s zijn gemaakt voor ervaren marathonlopers en kan je als niet-ervaren loper such as myself, lelijk aan mispakken. Ik besloot te rade te gaan bij Squadt, de kiné praktijk waar ik reeds enkele jaren vaste klant ben 😉. Davy, de sport coach van dienst, maakte mijn marathon schema op. Voor mij was de grootste switch op hartslag beginnen lopen.  Ik wist wel dat dit the way-to go is als je je trainingen een niveau hoger wil tillen, maar om dit te doen laat je je best toch even begeleiden. Ik deed een lactaat-test in de zomer van 2018 en die werd de basis voor mijn marathon schema.

De stand van zaken: hoe verloopt mijn training?

Kort en bondig: goed! Ik volg mijn marathon schema eigenlijk bijna religieus op en dat gaat vlot. Ik ben in december gestart met de trainingen, zodat ik een dikke 3 maand voorbereidingstijd heb. In November zat ik aan een volume van gemiddeld 75 km per week, dus ik was er klaar voor.

Volgens mijn schema is maandag is altijd rustdag, dinsdag heb ik de meest intensieve training (qua hartslag althans) en zondag is LSD day: Long slow distance run. Dat betekent dat ik vanaf nu tot aan de marathon praktisch elke zondag minimum 20km loop op een rustig tempo. Op woensdag en zaterdag heb ik altijd recuperatie-training, wat wil zeggen dat je even uitloopt aan een héél rustig tempo (ik zat aan 9km/u ongeveer) op je laagste hartslag. Ik kreeg de laatste weken echter wat last aan mijn scheenbeen en die recuperatie loopjes hebben we nu vervangen door trainingen in de fitness: rustige cardio op de crosstrainer bijvoorbeeld. Fingers crossed dat die scheenbenen niet opnieuw lastig beginnen doen.

Wat verwacht ik zelf qua finish tijd?

Voorlopig durf ik me over tijd nog niet echt uit te spreken. Het is zò delicaat om daar nu al iets over te zeggen en zeker gezien het mijn eerste marathon is. Ik hou dus nog even de spanning erin, ook voor mezelf btw en na de 1/2 marathon van Barcelona in februari, heb ik er beter zicht op. Afhankelijk van hoe snel ik in Barcelona loop, passen we mijn schema aan en leg ik mezelf een maximum tijd op om naartoe te streven. Of mijn tijd het belangrijkste is bij mijn eerste marathon? Nee, tuurlijk niet, ik wil hem gewoon uitlopen. Maar honestly, ik ken mezelf en een streefdoel vind ik altijd wel fijn… To be continued dus!

Vragen over mijn training? Shoot! 😃

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.