Start to run: 10 tips voor beginners

Lopen, hoe begin je eraan? Wel, simpel. Nike heeft niet voor niets als baseline just do it gekozen, want daar komt het basically op neer. Ik ben beginnen lopen in 2015 ongeveer, nog niet zò lang geleden dus. Ik deed niets van sport, had geen (basis)conditie of uithoudingsvermogen. Met andere woorden, ik ben echt van 0 begonnen. Doorheen de (loop)jaren heb ik al veel geleerd, met vallen en opstaan (en ja af en toe was dat letterlijk). Gebaseerd op mijn ervaring (en andere lopers die ik volg) zijn dit 10 goede tips voor beginners om het lopen vol te houden. Start to run: the Helle edition 😆!

Eentje uit de oude doos ☺

Tips voor beginners om hardlopen vol te houden:

  1. Leg je verwachtingen niet te hoog.  Dat je niet meteen 10km kan lopen is normaal, dus overschat jezelf ook niet. Kleine overwinningen en stap voor stap hou je het langste vol.
  2. Wissel af met wandelen. Als je nog maar net begint kan je het lopen tijdens je tocht afwisselen met wandelen, zo bouw je ook conditie op, maar blijft het haalbaar.
  3. Kies vaste momenten om te sporten. Het is niet altijd gemakkelijk maar probeer een vaste dag in de week te kiezen om te lopen. Zo heb je een houvast en ga je minder rap cancellen.
  4. Bouw langzaam op. De meest gemaakte fout van beginnende hardlopers: te snel te veel doen. Begin met één keer per week te lopen en eens dat goed gaat kan je die frequentie geleidelijk aan opbouwen. Na een 6-tal weken kan je naar 2x per week… Maar doe het op je eigen tempo!
  5. Kies een streefdoel. Lack of discipline? Leg jezelf een (haalbaar) doel op. Eens ingeschreven voor een wedstrijd ligt de druk toch net iets hoger… En face it, je hebt je inschrijvingsgeld dan al betaald.. Dan kan je toch niet anders? 😏
  6. Wissel af van parcours. Zorg dat je route niet gaat vervelen en wissel eens af. Zo lijkt het niet alsof je telkens ‘weer hetzelfde toertje’ moet lopen.
  7. Doe de babbel-test. Als je tijdens het lopen nog rustig kan praten dan ben je goed bezig. Dat wil zeggen dat je niet te hard aan het gaan bent en voor beginners is dit heel belangrijk.
  8. Wees geduldig. Laat je niet ontmoedigen als je in de eerste maand(en) niet meteen progressie voelt. It takes time, dus neem en gun die tijd jezelf ook.
  9. Koop goede schoenen. Nee, je hoeft niet meteen de duurste te kopen, maar zorg wel voor goed materiaal. Ga met andere woorden niet op je sneakers lopen. Altijd handig om even een looptest te doen om te zien welke schoenen je nodig hebt.
  10. Denk aan het gevoel achteraf. Dit is voor mij de belangrijkste! De voldoening achteraf is toch onbetaalbaar? Beeld je dat gevoel in en je bent in no time aan het lopen.
Goodluck!

Heb je vragen? Of nog extra tips? Let me know 👇

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.