Snelle loopschoenen, is there such a thing? Ik liep vroeger altijd met dezelfde schoenen. Gelijk welke training, gelijk welke wedstrijd. Ofwel was ik me er nooit van bewust, maar het lijkt alsof er de laatste jaren meer en meer gefocust wordt op verschillende types schoenen, voor verschillende doelen. Hoe je de juiste loopschoenen kiest, daar schreef ik eerder al een blog over. Maar specifiek voor wedstrijden?
Wanneer zijn wedstrijdschoenen nuttig?
Eerlijk, als je pas begint met lopen hebben wedstrijdschoenen niet veel zin. Wedstrijdschoenen zijn vooral nuttig eens je een degelijke loopstijl en wedstrijdtempo hebt. Niet alleen de schoen zelf, maar ook de ondergrond en omstandigheden maken het verschil op een wedstrijd. Maar om alvast een antwoord te geven op de ‘hoofdvraag’ van deze blog: ja, wedstrijdschoenen kunnen dus wél een verschil maken voor je eindtijd.
Hoe kies je de juiste wedstrijdschoen?
Er bestaat niet één schoen die de allersnelste is voor iedereen. Welke schoen voor jou goed is, hangt van je loopstijl, gewicht en doel af. Maar 1 ding hebben alle wedstrijdschoenen wel gemeen: ze zijn lichter dan een trainingsschoen. Het is ook niet meer dan logisch, dat je sneller kan lopen met een lichtere schoen, want je sleurt minder gewicht mee.
Er zijn eindeloos veel modellen, dus is het soms moeilijk kiezen. De chat dienst van all4running helpt je bv. goed verder met je keuze. Aan de hand van een aantal vragen, krijg je advies over welke schoenen je best koopt. Merk-neutraal, dus in the end maak je nog altijd zelf de keuze.
Verschillende wedstrijdschoenen voor verschillende afstanden?
Ja! Sommige modellen kan je voor verschillende afstanden dragen, maar de ene schoen is bv. meer geschikt voor een snelle 5km, terwijl een andere net de langere afstanden beoogt. Zo kreeg ik onlangs de fijne Hooka one one Carbon X in mijn brievenbus van All4running. Een lichte wedstrijdschoen, speciaal gemaakt om langere afstanden te overbruggen. Ideaal voor een duurloper zoals mezelf.