Hoe kies je de juiste sporthorloge? Gezien ik vaak vragen krijg over welke ik gebruik en waarom, wou ik hier even een blog over schrijven. Je moet jezelf vooral de vraag stellen waar je je horloge wil voor gebruiken. Dat lijkt misschien logisch, maar het is echt handig om op voorhand een lijstje te maken en van daaruit te vertrekken.
Ik loop zelf slechts een dik jaar met een horloge… Vroeger liep ik niet op hartslag (of horloge), maar als je echt progressie wil maken dan is dit wel een must. Zo weet je dat je in de juiste zone loopt voor bv. vetverbranding, of kan je je tempo’s accurater bijhouden. Je kan een hartslagband ook verbinden met je gsm, maar dat vind ik niet echt handig (gezien je dan tijdens het lopen/fietsen naar je gsm moet kijken).
Mijn tips en/of vragen die je jezelf moet stellen als je een sporthorloge gaat kopen kan je hier vinden.
1. Maak een wishlist
Schrijf even op voor jezelf wat je horloge in de ideale situatie allemaal zou kunnen meten. Op die manier kan je deze al afchecken tijdens je zoektocht.
2. Voor welke sporten wil je je horloge gebruiken?
Een evidente, maar nodige vraag. Ben je een loper, maar ga je soms ook zwemmen? Als je je horloge wil dragen in het zwembad, moet die uiteraard waterproof zijn… Let op, ga je in open water zwemmen? Niet alle horloges hebben die optie.
3. Wil je je horloge doordragen?
Ik draag mijn sporthorloge als part of my daily outfit. Wil je enkel een horloge puur om te sporten? Dan mag het al iets functioneler zijn en is het design minder belangrijk. Zo is de forerunner van Garmin bv. een erg goede horloge maar draagt het functionele de bovenhand, terwijl de venu, vivoactive en fenix stuk voor stuk fashionable armcandy zijn.
4. Wat wil je allemaal meten?
Stappen tellen, calorieën bijhouden, sportactiviteiten: dat zijn zowat de basics die elke horloge gaat bijhouden. Je kan hier natuurlijk nog véél verder in gaan.. Zo maken veel horloges ook onderscheid in actieve en passieve calorieën. Je kan je ademhaling en stressniveaus meten, je hartslag en rustpols, enzovoort. Zo is er ook een feature ‘body battery’ dat aangeeft hoe het met je energie-peil gesteld is.
5. Hoe accuraat moet je horloge zijn?
De ene gps is de andere niet… Instapmodellen gaan dit best wel correct gaan meten, dus je hoeft geen duur horloge te hebben om je snelheid te weten. Wil je zelf routes maken en die via je horloge volgen? Dat kan niet met elk model, dus dat check je best op voorhand.
6. Fan van muziek? Check de compatibele apps
Luister je graag naar muziek tijdens het sporten? Met draadloze oortjes en spotify (of andere muziek apps) ben je vertrokken… Nu meer en meer horloges die allerlei apps toelaten. Je kan je eigen afspeellijsten handig downloaden via bluetooth en je bent vertrokken!
7. Ben je een duursporter? Check de batterij!
Afhankelijk van hoe lang je traint en hoe vaak, gaat je batterij uiteraard sneller leeg gaan. Ben je een echte duursporter en heb je je horloge wel eens 5u of langer intensief nodig? (bij bv. een wedstrijd) Check zeker de batterij + de opties of er. een ‘battery saving mode’ aanwezig is. Ben je niet per se uren en uren op de weg, dan is dit geen must-have.
Welke horloges zijn mijn favorieten?
Gezien ik zelf Garmin ambassadrice ben, genieten die toestellen mijn voorkeur. Let wel, ik was al Garmin fan vòòr ik ambassadrice werd, dus dit is mijn oprechte mening. Ik gebruik de fenix 6s en de venu momenteel: beide heel mooie, maar vooral goede horloges- suuuuper tevreden van! Er zijn natuurlijk tal van topmerken, dus hier zijn echt geen ‘slechte’ opties… Je moet vooral zelf goed nadenken wat je wil en op basis daarvan je keuze baseren. Weet je het echt niet? Laat je verleiden door het gigantische aanbod…
3 gedachten over “Tips om een sporthorloge te kiezen”
Hoi Helle,
Goed artikel maar je vergeet toch wel iets dat ook super belangrijk is om een keuze te kunnen maken: budget!
Je verwijst er kort naar dar je niet automatisch duur uurwerk moet kopen maar is toch iets dat heel belangrijk is voor veel mensen.
Ik ben zelf ambassadeur v paar sportmerken, weliswaar anders dan jij, en kom met heel veel sporters in contact van zeer verscheiden niveau en ook van achtergrond… en budget is voor velen heel belangrijk (zowel bij starters als bij topsporters die ik ken)…
Dus niet echt kritiek he maar toch eens een verwijzing dat dit voor velen een belangrijk item is…
Veel sportplezier
Dankjewel voor jouw reactie!
Inderdaad, budget is ook heel belangrijk en een puntje dat hier zeker in de lijst hoort 🙂