5x mijn hardloop essentials

Wat neem ik altijd mee als ik ga hardlopen? Iedereen heeft zo zijn eigen dingetjes, of net, geen dingetjes want sommige lopers hebben het liefst helemaal niks mee. Ik vind het altijd wel handig om mijn trainingen te meten, anderzijds ga ik ook soms lopen op gevoel en kijk ik iets minder naar alle snufjes. Al is het achteraf goed om te zien hoe je training ging.

1. Mijn horloge

Tot zo’n 3 jaar geleden had ik geen horloge en liep ik enkel met mijn gsm en een app. Sinds ik een Garmin Fenix heb, ben ik er zowat onafscheidelijk van geworden en mijn horloge draag ik dus ook altijd als ik ga lopen. Bij zowat elke horloge zit de functie ‘hardlopen’ dus afhankelijk of je ook muziek wil luisteren, kaarten wil inladen, … Kan je een horloge kiezen.

Hier kan je tips lezen om een sporthorloge te kiezen.

2 De juiste schoenen

Klinkt vanzelfsprekend? Gelukkig! Maar het is o zo belangrijk. Heb je een lange duurtraining en heb je nood aan stabiliteit? Dan kies je best voor schoenen met een goede demping. Ga je voor een snelle piste training? Dan zijn je wedstrijdschoenen handig… Ik probeer zelf zoveel mogelijk met loopschoenen te lopen die stabiliteit bieden. Het is geen ramp als ik een keertje met neutrale schoenen ga lopen, maar om blessures te vermijden beperk ik dit tot 1 training per week ongeveer (mijn snelle training).

Wanneer je loopschoenen met stabiliteit nodig hebt? Dat lees je hier.

3 Gepaste kledij

1 woord: laagjes! In de winter is het verleidelijk om te warm gekleed te vertrekken, maar dan is het fijn als je laagjes aanhebt je er gewoon 1 kan af doen. Zo vertrek ik soms met een jasje en hangt het na een halfuur rond mijn middel. Maar over het algemeen heb ik liever een heel klein beetje te koud bij vertrek, dan veel te warm bij aankomst.

Kouder dan 5 graden? Dan loop ik met lange broek, shirt met lange mouwen, jasje, handschoenen en haarband.

Kouder dan 15 graden? Dan loop ik met lange broek & shirt met lange mouwen.

Warmer dan 20 graden? Dan loop altijd met een short en shirt zonder mouwen.

4 Mijn hartslagband

De meeste horloges hebben wel een hartslagmonitor op de pols maar die is iets minder correct. Het gemiddelde klopt soms wel, maar als je intervallen hebt dan komt je hartslag vaak een beetje achter waardoor het moeilijk is in de juiste zones te lopen. Ik draag meestal een hartslagband, maar als ik een rustig recovery loopje of een duurloop heb niet altijd. Ik gebruik deze van garmin.

5 Mijn oortjes

Nee, ik loop niet altijd met muziek. Maar ik vind het wel heel fijn! Bij een zware training kan muziek me energie geven om verder te gaan. Of bij een langere rustige training is het net leuk om naar een podcast of leuke muziek te luisteren. Meestal loop ik alles onder de 45min zonder muziek. Ga ik langer lopen, dan heb ik een afspeellijst die ik op shuffle laat afspelen. Ik gebruik de apple airpods pro en daar ben ik wel tevreden van, het enige waar je moet van opletten is dat ze echt 0 omgevingsgeluid weergeven dus als je langs drukke wegen loopt steek je beter maar 1 oortje in, voor de veiligheid.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.