7 tips om te lopen in warm weer

En toen werd het plots 30 graden… When the weather is going loco– wat doe je dan met je workout? Skippen? Neeeee, natuurlijk niet: aanpassen die handel! Het is perfect mogelijk om op een verantwoorde manier te sporten in warm weer. Je moet je gewoon bewust zijn van de temperatuur en je erop voorbereiden (of aanpassen). Ik kan je deze 7 tips alvast warm aanbevelen (get it? 😁)

1. Pas je uur van vertrek aan

Yes, deze voelde je waarschijnlijk al aankomen… Ik ben een morning-person ten top (as you may know), maar ik weet dat het niet altijd gemakkelijk is om vroeg uit je bed te kruipen om te sporten. Echter, als het zò warm is, is dat écht wel aangeraden. Trust me, het is heerlijk om de zon te zien opkomen bij je morning-run. Je kan ook ’s avonds laat nog sporten, maar dan is de lucht naar mijn gevoel al iets ‘doffer’- dus ’s morgens vroeg is ideaal. Hou rekening met je aankomstuur als je je vetrek uur bepaalt– dit lijkt heel logisch maar als je een duurloop van 20km plant dan ben je al snel bijna 2u weg- dus anticipeer daarop (dat het niet té warm wordt tijdens je run).

2. Let op je zout inname

Je bent terug van een run… Rol je tong eens over je lippen. Wat proef je? Zout. Het hoeft niet gezegd dat je tijdens het lopen veel zout verliest door te zweten. De één is daar gevoeliger voor dan de ander, dus hou dat even in de gaten en vul je zouten bij waar nodig. Het is dus niet erg om eens wat extra zout op die avocado te strooien na het lopen in warm weer 😉.

3. Hydrateren (moet je leren)

Drinken, drinken, drinken… We weten het allemaal én toch vergeten we het vaak. Let erop dat je voldoende water (of hydraterende dranken) drinkt. Hydrateren moet je leren en ik ben hier nog ook steeds mee aan het experimenteren. Vul eens een bidon met sportdrank, test er verschillende uit… Gewoon water is dik oké, maar als je écht lang gaat lopen (of fietsen of..) dan gebruik je best een type sport drank of hydratatie mix. Ik heb na lang zoeken ook de ideale hydratatie mix gevonden van Innerme. Met hun slogan nature keeps me going, past dit natuurlijk volledig binnen mijn straatje! Binnenkort schrijf ik een blog over drinken en eten tijdens het sporten- dus daarover later meer.

4. Pas je training(intenstiteit) aan

Heb je een intervaltraining gepland? Zorg dat je die dan ’s morgens vroeg kan doen en let goed op je hartslag. Het kan best zijn dat je niet aan je tempo loopt zoals gewoonlijk, maar dat is normaal in zo’n temperaturen. Kijk niet naar je tijden/snelheid in de hitte- werk op duur en hou je hartslag in de gaten. Per sé een bepaald tempo willen halen zal je meer kwaad dan goed doen.

5. Zoek een ‘frisse’ route

Spreekt voor zich, maar ik bedenk me dit meestal pas als ik onderweg ben (en als het te laat is). Zoek een route waar je loopt door een bos, met veel schaduw.. Als je normaliter op de weg loopt, dan voel je precies de hitte uit de straten komen. Een bospaadje of wegen met veel schaduw zijn dus een aangenamere optie!

6. Ga niet (té) bloot

Soms zie je mensen lopen in hun bloot bovenlijf (en ja dan bedoel ik mannen) maar is dat eigenlijk een goed idee? In principe kan dat geen kwaad, maar smeer je dan wel goed in met zonnecrème.

7. Ease into it

Vergeet je warm-up niet! Het lijkt misschien alsof die niet nodig is (want het is natuurlijk al warm)- maar je spieren zijn daarom nog niet meteen opgewarmd. Een beetje stretchen en een km of 2 heel rustig lopen voor je er écht aan begint kan wonderen doen. Zo geef je je lichaam even tijd om te wennen aan de temperaturen en zal je ook zelf aanvoelen hoe ‘hard’ je kan gaan in je training.

Happy hot training!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.