Bananenbrood

Bananenbrood à la Helle- een classic die je regelmatig op mijn stories ziet passeren. Waarom? Bananenbrood is het (duur)sporters brood bij uitstek als je ’t mij vraagt. Het bevat veel koolhydraten, natuurlijke suikers en is gewoon een bom vol energie. Is het dan ook een bom vol calorieën? Dat valt best mee. Ik heb de macros van dit bananenbrood in het artikel geplaatst, zodat de voedingswaarde ook duidelijk is, dus dat kan je onderaan dit receptje checken. Ik eet bananenbrood altijd voor ‘de wedstrijd’, call it my lucky charm- maar hiermee heb ik gegarandeerd voldoende energie én geen maag-of darmklachten. Als ontbijt eet ik er nog een kom fruit bij, een yoghurt en wat confituur of honing voor erop. Ga ik lang trainen (lees: fietstraining van 4u bijvoorbeeld)- dan mag er nog een dikke laag pindakaas op ook (PB & J op bananenbrood is heaven!). Ja, het is dus zeker gezond, wat had je nu anders van mij verwacht?

Benodigdheden

4 personen/porties, 30 min. bereidingstijd

  • 3 rijpe bananen
  • 5 grote dadels (medjool)
  • 2 eieren
  • Scheutje amandelmelk
  • Snuf zout
  • Speculaaskruiden (1 soeplepel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram boekweit bloem
  • 50 gram kokosbloem
  • 50 gram pecannoten
  • 30 gram cranberries
  • 50 gram dadels (in stukjes)
  • Amandelstukjes (ik gebruik geroosterde, niet gezouten)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 180 graden. Mix de bananen, eieren, en de melk tot een glad geheel. Let op, het is echt belangrijk dat je bananen super super rijp zijn… De pel mag écht bruin zijn. Heb je geen amandelmelk? No worries, de melk is vervangbaar door elke andere soort… Maar ik vind het persoonlijk best met amandelmelk, cashew melk of kokosmelk. Voeg de droge ingrediënten toe en meng tot een mooi geheel. Voeg een deeltje van de noten toe aan het beslag. Het lekkerste is als je de noten op voorhand even roostert, dan geven ze nog meer smaak in het bananenbrood. Ik koop zelf ook vaak geroosterde amandelstukjes van Delhaize of Albert Heijn (die staan bij het ontbijt).

Kies dan een vorm om je beslag in te gieten, ik meestal een broodvorm van 25 cm lang ongeveer. Het kan gerust ook in een brownie vorm of in een taartvorm, maar dan mag het iets vroeger uit de oven. Hoe hoger je deeg komt, hoe langer het in de oven moet. Leg er een vel bakpapier op zodat je deeg niet aan de vorm blijft plakken. Laat het 40min. in de oven bakken op 180 graden. Prik even met een breinaald of een fijn mesje, blijft het deeg er niet aan plakken? Dan is het klaar. Ik hou ervan als het nog wat nes is, maar je kan het natuurlijk iets langer in de oven steken als je het liever goed doorbakken hebt.

Tip: bak het bananenbrood in schelletjes in een pan (zonder olie) voor je het eet- zo is het precies ‘geroosterd’!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.