Rode biet smoothie & verse granola

Rode bieten in je ontbijt? Mega lekker! De voordelen van rode bieten zijn pretty much eindeloos… ze werken ontgiftend, zijn rijk aan vitaminen en mineralen, zuiveren het bloed, en zo kan ik blijven doorgaan. Het meest interessante vind ik dat het hoge nitraatgehalte van rode biet de aanmaak van stikstofoxide in het bloed, maar ook in de spieren stimuleert. Het zuurstofverbruik in je spieren wordt zo tijdens het sporten beter geregeld. Hoe minder zuurstof we nodig hebben tijdens het sporten, hoe langer we die inspanning kunnen volhouden: win-win dus! Bovendien is dit het perfecte ontbijtje voor je een lange fietsrit/workout gaat doen… Koolhydraten en (gezonde) suikers genoeg en licht verteerbaar.

Benodigdheden

1 persoon, 20 min. bereidingstijd

Voor de smoothie:

  • 150 gram gekookte rode biet
  • 1 rijpe banaan
  • 250 gram watermeloen (of aardbeien of..)
  • 1 schep proteïne poeder (ik gebruik deze)

Voor de granola:

  • 140 gram graanontbijt (ik gebruik dit)
  • 2 eiwitten
  • Scheutje honing (ik doe meestal wel zonder..)
  • Snuf grof zeezout
  • Speculaaskruiden (1 soeplepel)
  • 15 gram gedroogde veenbessen
  • 20 gram dadels (in stukjes)
  • 10 gram amandelstukjes (ik gebruik geroosterde, niet gezouten)

Bereidingswijze:

De smoothie maken is niet moeilijk: Doe de rode bietjes, banaan en watermeloen in de blender. Ik heb zelf geen blender, maar doe dit gewoon in een hoge kom en mix met een staafmixer. De proteïne poeder mag je er gewoon doorheen mixen. Ik gebruik ook steeds fruit van het seizoen, maar met een banaan erin is de textuur en zoete smaak sowieso top. Tip: gember is ook altijd heel lekker om eraan toe te voegen (ik gebruik gember poeder).

De granola maak je als volgt. Verdeel het graanontbijt over een pan samen met de kruiden. Voeg de eiwitten eraan toe en verdeel die goed over je vlokjes. Zorg dat je dus kleine ‘brokjes’ krijgt in je pan. Dan leg je het vuur aan en laat je de vlokjes in de eiwitten bakken. Wacht zo’n 3min. tot het een beetje krokant begint te worden en voeg er dan een scheutje honing aan toe. Let op, hoe meer honing, hoe zoeter en hoe gesuikerder de granola natuurlijk gaat worden, dus ik doe meestal geen of slechts 10 gram honing erin. Dan kan je de amandelen, dadels en (gedroogde) cranberries toevoegen en ready… Blijf goed in je pan de brokjes verdelen en bak zo krokant je het zelf wil.

Het leuke is dat je met dit ontbijt eindeloos kan variëren… Andere smoothie, andere nootjes in de granola… Ga je gang ;-)!

3 gedachten over “Rode biet smoothie & verse granola”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.