Gezonde worteltaart

Carrot cake klinkt misschien gezond, maar let op want dat is deze taart niet altijd. Vaak zit er veel suiker & boter in- dan wordt het ‘gezonde’ aspect van de wortel natuurlijk teniet gedaan. Maar, you know me, ik maak natuurlijk een gezonde variant. Het lijkt een beetje op bananenbrood, maar dan met wortel erbij (no surprise there, ik hou van bananen). Bananen zijn nu eenmaal de ideale zoetmaker (en ik hou ook van de textuur!) als je suiker achterwege wil laten.

Benodigdheden:

1 cake, 30min. bereidingstijd

  • 200 gram wortelen
  • 2 eieren
  • 100 ml amandelmelk (of havermelk of gewone..)
  • 150 gram speltmeel
  • 50 gram kokosmeel (of vervangen door speltmeel)
  • 50 gram dadels
  • 1 zakje bakpoeder
  • 55 gram walnoten
  • 2 rijpe bananen
  • Speculaaskruiden, kaneel

Voor de topping:

  • 200 gram cream cheese (light)
  • 1/2 citroen

Bereidingswijze:

Verwarm de over voor op 180 graden. De wortelen mag je schillen en fijn raspen/cutteren. De bananen, melk, eieren en dadels mogen in een mengkom en mag je mixen tot ze een geheel vormen (het is normaal als er nog kleine stukjes dadel overblijven in het mengsel, maar mix die zo fijn mogelijk). Meng de bloem, kruiden en bakpoeder er luchtig doorheen. Eens dit mengsel af is, kan je de wortelen en noten erdoorheen mengen. Doe nog niet alle walnoten in je mengkom, er mogen er bovenop de cake ook nog op als afwerking.

Leg een vel bakpapier in je springvorm (ik heb een van 22cm gebruikt) of dep je springvorm wat af met olie (best kokosolie of boter, olijfolie gaat smaak afgeven). Giet het beslag hier in en bak de worteltaart 35 minuten in het midden van de oven. Check met een mesje (zoals gewoonlijk) of je cake klaar is. Blijft er niets van deeg aan je mes hangen? Dan is hij ready. Voor de topping meng je de cream cheese met de citroen doorheen en smeer je die op je taart. Nog wat walnootjes erover- en klaar.

Smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.