Balletjes in tomatensaus met puree: de gezonde versie

Balletjes in tomatensaus met puree is een echte klassieker. In de traditionele bereiding komt er nogal wat vettigheid aan te pas en ik wou graag eens een lekkere gezondere versie maken. Ik gebruik een combinatie van verse tomaten en passata en een klein beetje soja room voor de saus. De puree is een combinatie van 2/3 bloemkool en 1/3 aardappelen. Je kan deze balletjes uiteraard ook veggie maken, maar af en toe eens vlees kan volgens mij geen kwaad.

Ingrediënten:

4 personen, 40min. bereidingstijd

  • 500 gram rundgehakt (mager)
  • 1 ajuin
  • 1 ei
  • Handje bloem (om de balletjes in te rollen)
  • 6 grote verse tomaten
  • 500ml passata
  • basilicum (liefst vers)
  • 250ml soja room
  • 1 bloemkool
  • 3 middelgrote aardappelen
  • Bieslook

Bereidingswijze:

De puree:

Kook de aardappelen tot ze zacht zijn (voor puree komt het niet op 1 minuutje meer of minder. Giet de aardappelen af en kook nu de bloemkool in stukjes tot ze zacht zijn. Laat de bloemkool afkoelen en doe dan de aardappelen erbij om samen te mixen. Het is belangrijk dat je de bloemkool goed laat afkoelen, anders is de puree te water-achtig. Mix het geheel erna en kruid met peper, zout en nootmuskaat. De bieslook knip je met een schaartje eroverheen naar smaak.

De balletjes:

Het gehakt kan je bereiden door het in een kom af te kruiden met peper, zout, een 1/2 ajuin fijn gesnipperd en gehakt. Ik eet niet vaak vlees, maar als ik vlees eet wil ik kwaliteit, dus koos ik voor mager bio rundgehakt. Rol de balletjes (kies zelf hoe groot) en rol ze in een beetje bloem. Nu kan je ze bakken in de pan, zodat ze al gaar, in de pot met saus kunnen.

De saus:

Snij de tomaten in fijne blokjes. Ik haal het grootste deel van de pitten en sap eruit, anders wordt de saus iets te slap. Snij de andere helft van de ajuin fijn en laat die alvast bakken/sudderen in een kom. Doe de tomatenblokjes erbij en laat zo’n 10min. zacht worden op een laag vuurtje. Giet de passata erdoorheen en laat verder sudderen. Op het einde haal ik de mixer er kort doorheen om de grootste brokjes eruit te halen. Giet nu soja room erbij naar smaak, ik gebruik ongeveer 150 à 200 ml en doe de verse basilicum blaadjes erdoorheen. Je kan vooraf ook al wat basilicum meekoken, maar ik heb die het liefste pas op het eind erbij.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.