Bananen cake

Wat doe je met rijpe bananen in huis? Bananenbrood is het eerste wat in mij opkomt, maar ook deze simpele bananencake is perfect om je rijpe bananen te gebruiken. Bananencake is makkelijk te maken en je hebt er niet al té veel ingrediënten voor nodig. Ik hou ervan om bananencake in huis te hebben, als pré of post training snack. Het is ook de perfecte cake om guilt-free (eigenlijk hoef je je nooit schuldig te voelen over cake, maar you know what I mean) van te snacken met een potje koffie op een zondagnamiddag. Je kan perfect een deel van de taart invriezen en ontdooien, als de volledige wat te veel voor je is… Het beste vries je de bananencake in zonder frosting en maak je de topping dan achteraf.

Ingrediënten:

 • 4 rijpe bananen (als het grote zijn, volstaat 3) en 1 banaan voor de topping
 • 3 eieren
 • 150 ml amandelmelk (of gewone melk, ander alternatief voor melk)
 • 1 citroen
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 100 ml kokosolie
 • 125 gram amandelmeel
 • 175 gram boekweitbloem
 • 70gram macademianoten (optioneel)
 • 200 gram philadelphia (of andere monchou kaas)
 • 60 gram poedersuiker

Bereidingswijze:

Dit recept is wat gelijkaardig aan bananenbrood, lekker simpel dus. Je verwarmt de oven op 180 graden als je eraan begint. Dan neem je een mengkom waarin je de rijpe bananen mag mixen, samen met de eieren en de amandelmelk. De kokosolie mag je smelten, vooraleer die toe te voegen, ik vind het handig om dit in een klein kommetje in de microgolfoven te doen. Let wel op dat de kokosolie niet té hard verhit, net gesmolten is ideaal. Voeg de kokosolie er ook aan toe, alsook het amandelmeel en de boekweitbloem.

Het is geen must, maar het geeft het wel extra crunch, als je er macademianoten aan toevoegt. Ik gebruik geroosterde (niet gezouten) macademianoten en hak ze in kleinere stukjes, het hoeft niet super fijn te zijn, het lekkerste is als je de noten nog echt kan ‘kraken’ in je mond. Nu mag de bananencake zo’n 25minuten in de oven. Hoe lang de cake in de oven moet, hangt af van hoe hoog je vorm is. Bij mij is de hoogte zo’n 6cm dus hoeft de cake er niet te lang in. Het beste kan je na 20min al eens prikken met een mesje, blijft er niets van deeg hangen? Dan is de cake voldoende gebakken.

Eens gebakken, laat je de bananencake rusten op een rooster. Ondertussen kan je de topping al maken, al wacht je best met die erop toe te voegen tot de cake echt helemaal afgekoeld is (anders smelt de topping). Je neemt een kommetje en met een garde mag je de philadelphia en het poedersuiker met elkaar vermengen, voeg hieraan het sap van 1 citroen toe. Dit mag je bovenaan de cake smeren et voilà… Smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.