Granola zelf maken is lekker makkelijk! Je kan dit basisrecept gebruiken en erop variëren. Deze granola is vooral koolhydraatrijk en dus ideaal voor sporters. Heb je liever iets meer vetten, dan kan je gewoon extra noten toevoegen, maar als je sneller last hebt van je darmen of de granola wil eten voor een wedstrijd/training raad ik aan om net niet te veel noten toe te voegen, die verteren namelijk iets trager en zorgen voor meer ‘balast’ in je darmen. Noten bevatten heel veel gezonde vetten, don’t get me wrong- het hangt er dus vanaf wat je na het eten van deze granola gaat doen… Neem je een portie op een rustdag, kan je er gerust nog enkele extra toppings aan toevoegen.
Granola is heerlijk in combinatie met een pot skyr, yoghurt of kefir. Je bewaart de granola best in een afgesloten doos/bokaal en dan kan je die zo’n 3 weken bewaren.
Ingrediënten:
- 500 gram havermout
- 400 gram honing (ik gebruik een mix tussen vaste honing en vloeibare)
- 4 eetlepels kokosolie
- 100 gram noten (ik gebruik een mengeling, geroosterde noten)
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- snuf grof zeezout
Bereidingswijze:
Verwarm je oven voor op 180 graden (warme lucht). Neem een ovenschaal en giet de havermout erin. Ik gebruik vaak een mengeling tussen grove en fijne havermout, het is maar wat je zelf liefst hebt. Smelt de kokosolie in een pannetje of zachtjes in de microgolfoven. Zorg dat de koksolie niet begint te koken/te warm wordt, het is vooral de bedoeling dat die makkelijk te vermengen is met de havermout.
Meng de kokosolie, honing (nog niet alle honing, hou zo’n 100 gram over!), speculaaskruiden, snuf zout en de noten onder de havermout. Doe dit met je handen en zorg dat alle honing mooi aan de havermout kleeft. Zet de ovenschaal in de oven voor 10minuten.
Na 10minuten haal je de ovenschaal terug uit de oven, meng je de havermout wat door elkaar, doe de helft van de rest van de honing over de havermout en zet terug in de oven voor zo’n 10minuten. Dan haal je de ovenschaal er weer uit en doe je de resterende honing erdoorheen.
Na 30 minuten haal je de granola uit de oven en laat je het afkoelen. Het is normaal dat de eerste 10minuten de granola nog niet krokant wordt, daarvoor moet het eerst nog wat afkoelen… Na ongeveer een uurtje kan je de granola uit de ovenschaal halen en is het klaar!