Cheesecake met vijgen en framboos

Cheesecake met vijgen, framboos en kokosyoghurt.. Het klinkt niet alleen lekker, het is het ook! Deze cheesecake is suikervrij en eigenlijk ook lactose-vrij. Vijgen seizoen loopt van juli tot oktober en daar maak ik graag gebruik van! Vijgen bevatten veel calcium, kalium, dragen bij tot een goeie spijsvertering… Kortom- een gezonde vrucht dus (what did you expect). Verse vijgen kan je zowel in zoete als zoute gerechtjes gebruiken. Als ontbijt, maar ook als lunch in een slaatje (denk maar aan de combo geitenkaas, vijgen geroosterd in de oven… mmmmm).

cheesecake met framboos

Benodigdheden

Springvorm met diameter 16 cm (4 personen):

  • 70 gram havermout
  • 100 gram dadels
  • 1 soeplepel kokosolie
  • 1 soeplepel speculaaskruiden
  • Snuf (grof) zout
  • 900 ml Kokos yoghurt (ik gebruik deze van Alpro)
  • 2 schepjes vanille proteïne poeder (ik gebruik deze van Innerme, dat komt op zo’n 40 gram, je kan de cheesecake ook zonder proteïne poeder maken!)
  • 7 gelatine blaadjes (of agar agar)
  • Diepvriesframbozen (100 à 150 gram ongeveer)

Bereidingswijze:

De bodem: de havermout, dadels, kokosolie (gesmolten), de speculaaskruiden en het zout mag je in een blender/cutter samen mixen. Het is niet de bedoeling om er een ‘papje’ van te maken, dus er mogen nog brokjes inzitten. Het deegje dat je hiermee maakt mag je in een springvorm drukken. Ik leg altijd een vel bakpapier in mijn springvorm, dan druk ik de dadels & havermout eroverheen. Je mag het goed verdelen en aandrukken en dan mag het in de koelkast.

De vulling: de yoghurt mag je in een steelpan gieten en opwarmen op een laag vuur. Let op, het is zeker niet de bedoeling dat de yoghurt kookt. De gelatine leg je in een kommetje koud water (onderdompelen) en laat je even rusten. Dan knijp je de gelatine blaadjes uit en voeg je ze toe aan de yoghurt en roer je er doorheen (best even met een garde zodat het goed verdeeld is). Heb je graag écht zoete cheesecake? Dan kan je een er een beetje honing aan toevoegen (maar ik vind dit niet nodig).

Haal je springvorm uit de koelkast en strooi zo’n 150 gram frambozen eroverheen. Giet dan de yoghurt (warm) erover. Als extraatje neem ik nog een lepel frambozen confituur en ‘veeg’ ik die eroverheen. Steek die nu terug in de koelkast en laat min. 4uur opstijven. Ik maak mijn cheesecake meestal een dagje op voorhand, dan ben je zeker dat de textuur goed is. Maar cheesecake ’s ochtends maken voor ’s avonds op te eten is natuurlijk ook prima 👍.

Haal je springvorm uit de koelkast en verwijder de springvorm (en bakpapier). Dan kan je de cheesecake voorzichtig op een taartvorm/plateau leggen. De vijgen snij je in fijne sneetjes en dresseer je eroverheen. Ik voeg er ook nog graag wat fijne kokos aan toe, maar dat kan je doen as you wish.

Deze cheesecake eet ik als ontbijt, tussendoortje of als post-workout snack (gezien de eiwitten en klein beetje koolhydraten combo een goeie snack!). Het leuke is dat deze perfect in de diepvries kan. Ik snij ze meestal in 4 stukken, zo heb ik telkens een portie voor 1 persoon. Let op, de vijgen voeg je er best vers achteraf aan toe. Steek je een stuk in de diepvries? Dan kan je best als je het stuk uithaalt een verse vijg eroverheen doen (en ze niet invriezen).

Smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.