De voordelen van triathlon training.

Wie had ooit gedacht dat ik ging meedoen aan een triathlon? Ik alvast niet. Integendeel… Lopen-lopen-lopen! Dat was het enige wat ik deed tot enkele maanden geleden. Noodgedwongen door overbelasting begon ik uit te kijken naar alternatieven voor het lopen en dan kwam ik bij fietsen en zwemmen terecht. Omdat ik het zelf leuk vind om dit meteen te koppelen aan een uitdaging, schreef ik me in voor de 1/4 triathlon in Kortrijk afgelopen weekend.

Raceverslag 1/4 triathlon Kortrijk:

Hoe ging mijn eerste triathlon? Toegegeven, ik had écht niet gedacht dat het zo goed ging gaan.. (en als 6e in mijn categorie ging eindigen). Vooral dan omdat ik niet bepaald de beste zwemmer ben. We hadden geluk, want de stroom én wind zaten mee… ik ben ook gewoon rustig gestart, heb schoolslag gezwommen en me niet laten afleiden door andere (snellere) zwemmers. De wissel ging vlotjes en eens op de fiets kwam ik in mijn element… Het ging vlot- en ik voelde dat de benen goed zaten (want zo zeggen échte renners dat toch ook hé? 😉).

Picture by JDFRAMED

Over naar het lopen, mijn favoriete discipline. Eens ik begin te lopen, kom ik mijn element… Dus die glimlach was er niet meer af te krijgen. Het voelde wel wat vreemd om na het fietsen zo snel over te schakelen, dus ik liep niet het tempo dat ik wou, maar dat kon me toen even niet zo veel schelen…

Picture by JDFRAMED

WAT EEN SFEER! Kortrijk was on fire en dat voelde ik ook… Eens ik aan het lopen was, was de glimlach er niet meer af te krijgen. Ik heb zo oprecht genoten, met tranen in de ogen kwam ik over de finish.

En nu?

Op naar de volgende natuurlijk! Ik ben ondertussen ingeschreven voor de triathlon in Deinze op 25/08. Dit keer 1km zwemmen- 100km fietsen en 10km lopen.

En met zwemmen? Ik heb 0 techniek en bij crawl zwemmen is techniek wel een must. Ik volgde al wat lessen bij Swim smooth Squad om toch iets bij te leren, maar zoals Filip (de trainer) zelf zegt: “Er is nog werk aan”. Ik moet toch keer op keer op mijn tanden te bijten om mezelf in dat zwembad te slepen. Maar nu ik de smaak te pakken heb van een triathlon, neem ik dat er graag bij. Blijven zwemmen is dus de boodschap!

De voordelen van triathlon training op een rij:

  • Meer variatie, minder kans op overbelasting. In tegenstelling tot marathon trainingen ga je bij triathlon uiteraard verschillende sporten combineren. Je bouwt conditie op, terwijl je de schokken die je bij hardlopen telkens creëert op je gewrichten minder vaak zal hebben.
  • Je traint zowat je volledige lichaam: Bij het fietsen en lopen zijn het vooral je benen die je traint. Maar vergeet bijvoorbeeld je rugspieren niet bij het fietsen, die kweek je nl. ook. Zwemmen doe je dan vnl. met je armspieren (bovenlichaam): win-win-win dus.
  • Je verbandt heel veel! Dit kan je als voor-of nadeel zien natuurlijk, maar het is wel een feit dat je trainingsuren aanzienlijk omhoog gaan én dus ook het aantal eiwitten, vetten, calorieën dat je mag/moet innemen.

Zoals wel vaker, zijn er ook nadelen aan verbonden… Men zegt wel vaker dat triathlon een dure sport is. Wat deels klopt, want je moet natuurlijk veel meer materiaal kopen- je zwem abonnement… Dat is een feit. Als het op materiaal aankomt kan ik deze wel weerleggen: er is veel instap materiaal beschikbaar om mee te beginnen. Ik heb zelf ook niet meteen de duurste fiets gekocht & kledij geleend. Voor het zwemmen huur ik een pak, in plaats van er meteen eentje te kopen. Eens je echt hooked bent, dan kan je duurder/degelijker materiaal kopen want dan weet je dat je het vaak gebruikt.

Een ander nadeel- maar ik vind dit eerder leuk- is dat het veel tijd in beslag neemt! Je trainingsuren gaan wel wat de lucht in, gezien je 3 sporten gaat combineren.

Let op, want eens je eraan begint is de kans groot dat je het leuk zal vinden… Ik had het ook niet verwacht, maar nu heb ik het ook zitten. Ja ik geef toe, het kriebelt (nu al) om een 1/2 ironman te doen… Dus dat zit er sowieso wel aan te komen. Maar above all, blijft lopen wel mijn favoriete sport en passie… Hier zal niet snel iets aan veranderen!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.