Een onverwacht PR op de 1/2 marathon van Napels

Expect the unexpected… Dat is het eerste waar ik zelf aan dacht als ik over de meet kwam! En dan ook, het eerste wat ik stuurde naar Davy, mijn coach. Het was namelijk niet de bedoeling (of het doel) om in Napels een PR te lopen. Ik had me ingeschreven voor de halve marathon als voorbereiding op de marathon van Rotterdam en test van mijn huidige vorm.

Waarom onverwacht?

Een snellere tijd op je halve marathon lopen, dat doe je niet zomaar… Ik liep in Malaga (15 december 2019) een vlotte wedstrijd in een tijd van 1:27:19- een mooie afsluiter van mijn loopjaar 2019. Mijn tijd van mijn halve marathon verbeteren was voor Malaga een doel… Ik heb met andere woorden specifiek hier naartoe getraind en had dan ook tal van intervaltrainingen achter de rug, voor ik aan de start stond. De focus lag op snelheid, het resultaat was er gelukkig ook naar.

Na de halve marathon van Malaga nam ik een dikke 2 weken complete rust. De draad oppikken na mijn rustperiode ging moeizaam, het voelde alsof ik enorm veel verloren had… Gezien mijn doel van dit voorjaar de marathon van Rotterdam is, lag de focus van mijn trainingsschema op het terug opbouwen van volumes. De focus op snelheid en intervallen komt pas later, dichter bij de wedstrijd. Ik liep met andere woorden sinds begin december 2019 geen intervaltraining meer dus vandaar had ik ook niet echt een toptijd in Napels voor ogen.

Gewoon gaan, gas geven en we zien wel.

Sinds kort zitten er ook krachttrainingen in mijn schema en die werpen blijkbaar hun vruchten af! Ik ging afgelopen zondag best wel diep, conditioneel. Ik voelde dat mijn conditie nog niet op het niveau was/is als in Malaga. De krachttrainingen zorgden ervoor dat mijn benen écht meer wilden, het voelde alsof ik aan het vliegen was, maar mijn hartslag was iets té hoog en ik kon niet mee. Niet getreurd dus, integendeel, want ik liep dus wel sneller dan ik gedacht had!

Nog 6 weken tot de marathon: wat nu?

Trainen, of course. Maar hoe gaan die trainingsweken eruit zien? Ik blijf mijn looptrainingen combineren met fiets-en zwemtrainingen + de kracht trainingen- dus hier verandert er in principe niets aan… Mijn lichaam vindt het fijn om af te wisselen en de belasting van alleen maar looptrainingen zou ik (nog) niet aankunnen. Een ideale combinatie dus! Er zitten nog een aantal langere duurlopen aan te komen, maar binnenkort begin ik ook aan het échte werk… (of toch, volgens mij, het leukste 😏) De trainingen met versnellingen in.

Weet ik ondertussen al voor welke tijd ik ga? Ja en nee. Ik blijf erbij dat het voor mijn eerste marathon niet nodig is, die tijd meteen super strak te hebben. Het is en blijft een compleet nieuwe afstand en ik heb geen idee hoe mijn lichaam hier gaat op reageren. Je hoort wel eens de regel:

halve marathon tijd x 2 + 10min. = jouw marathontijd

Of ik die regel ga volgen? Not sure. Ik zie wat de komende weken brengen, hoe de trainingen verlopen én hoe ik me voel. Ik heb vooral super veel zin om nog 6 weken te knallen- ZO SPANNEND!

With my bestie, die ook nog eens top 20 finishte!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.