Is stretchen nodig? En wanneer stretch je dan best?

Stretchen is een noodzakelijk kwaad, althans zo zie ik het toch. Vroeger (lees: een jaar geleden) stretchte ik nooit. Ik ging lopen en erna zette ik af en toe wel eens mijn handen tegen de muur om mijn kuiten te stretchen maar that’s it. Het was wanneer ik overbelast geraakte begin 2019 dat ik mijn looprituelen eens onder de loep nam. Samen met mijn kiné Sander van SQUADT kwamen we tot enkele conclusies. Stretchen was één van de dingen die ik niet deed, maar wel zou moeten doen (zoals ook het dragen van compressiekousen, ‘juister’ eten, etc…). Maar wanneer stretch je dan best en hoe? Ik doe een poging om mijn ervaring en tips te delen.

Moet je stretchen?

Niets moet, maar ik zou het wel sterk aanraden. Stretchen gaat je spieren terug verlengen na een training, waardoor de beweging soepeler en meer gecoördineerd verloopt. Er wordt soms gezegd dat stretchen blessures kan verhelpen. Dat is misschien nogal zwaar uitgedrukt, want ook andere factoren spelen hierin een rol (juiste schoenen, opbouw van kilometers, eetgewoontes, slaap). Maar stretchen is hier zeker 1 van; ik ben dus voorstander. Stretchen beïnvloedt de elasticiteit van de pees waardoor ze op termijn meer energie kan gaan absorberen. En zo dus, de kans op blessures verminderen.

Foto door Fort07

Wanneer stretch je best?

Dat hangt af van wat je doel (of sport) nu precies is. Zo ga ik vòòr het lopen, fietsen of zwemmen nauwelijks stretchen, maar wel erna. Idealiter zelf meteen erna. Over het algemeen wordt gezegd dat bij cyclische sporten (fietsen, lange afstanden lopen, zwemmen,…) de spieren iets minder flexibel moeten zijn. Er zou energie verloren gaan als de spieren té flexibel zouden zijn. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet moet stretchen… Bij andere sporten is dat weer anders, dan kan stretchen voor je workout net voordelig zijn.

Op rustdagen vind ik het altijd zalig om te stretchen. Gezien je die dag niet gaat sporten heb je toch je normale workout tijd ‘over’ en is dat een ideaal moment om enkele rekkers en een foam roll erbij te nemen. Ik zorg er wel altijd voor dat ik 10minuutjes opgewarmd ben (heel rustig) op de crosstrainer en begin niet meteen aan mijn benen te trekken 😉.

Stretchen of een foam roll?

Als je ’t mij vraagt: beide! De combinatie van foam rollen en stretchen vind ik ideaal. Bij foam rollen ga je je spieren een soort deep-tissue massage geven, waarbij de trigger points (verknopingen en verkleving) er als het ware uitgerold worden. Ik gebruik het woord massage, maar let op, het doet geen deugd (wel achteraf… BIJT DUS DOOR!). Ik ga dus meestal stretchen en foam rollen op hetzelfde moment.. Zo werk je aan je flexibiliteit + herstel van je spieren: ideale combo, toch?

Foto door Ine Snoeck

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.