Een vetloopje: hoe en waarom?

What in God’s name is een vetloopje?

Bij een vetloopje ga je ‘s ochtends lopen op een nuchtere maag. Persoonlijk hou ik er van om helemaal niets te eten of te drinken voor ik vertrek, maar een glas water zou aan te raden zijn. Bij vetloopjes is het belangrijk dat je traag loopt. Je moet eigenlijk in je laagste hartslagzone lopen omdat je dan je vet reserves gaat aanspreken. Bij trainingen van hogere intensiteit ga je meer koolhydraten en suikers aanspreken, dus die zijn minder interessant om ’s ochtends op een nuchtere maag uit te voeren.

Waarom vetloopjes?

  1. De naam zegt het zelf, je loopt ‘op vet’. Het is dus een heel effectieve manier om enkele kg’s kwijt te raken.
  2. Het is echter ook een goede training voor duurlopers. Door te lopen op een nuchtere maag leer je je vetreserves aanspreken in plaats van suikers. Suikers zijn sneller opgebrand of uitgeput dan vetten en als je lange afstanden loopt kan je dus langer zonder extra eten in te nemen trainen.

‘Als je niet wil vermageren is een vetloopje toch niet nodig?’

Deze hoor ik vaak passeren, maar niets is dus minder waar. Het is de perfecte training om je lichaam energie te laten zoeken in vet(reserves).

Hoe pak je dat aan? Of ook wel.. Hoe geraak je uit je bed? 😏

Leg je loopkleren naast je bed en je gsm of wekker ver weg. Klinkt dit te simpel? Is het ook! Geloof het of niet maar als je uit je bed moet om je wekker af te leggen en je loopschoenen liggen ernaast is de drempel om te vertrekken toch een pak lager.

Begin met een halfuurtje en bouw dan op. Voel je je duizelig tijdens je run? Waarschijnlijk moet je lichaam nog wat wennen, wissel dan af met wandelen en lopen/joggen, forceer je zeker niet. Gaat het goed? Verleng dan je trainingen. Langer dan een uur op een nuchtere maag trainen zou ik wel niet aanraden, want dan ga je aan spierafbraak doen. Wil je graag vroeg ’s morgens toch je langere training inplannen? Eet dan op z’n minst een yoghurtje zodat je toch wat eiwitten binnenhebt. Dan train je ook (praktisch) nuchter.

Wie nog tips of tricks heeft, altijd welkom!

6 gedachten over “Een vetloopje: hoe en waarom?”

    • Ja is normaal hoor! Dat gaat inderdaad beter hoe vaker je het doet… Hartslagloopjes zijn in het begin echt lastig en vooral traag en rustig blijven lopen is belangrijk. Je zal voelen dat het na een aantal maanden beter gaat. Veel succes 🙂

      Beantwoorden
  1. Onlangs ook een vetloopje gedaan. Uurtje gelopen tussen hartslag 120 en 130, soms iets erboven (ben 45). Maar voelde totaal geen inspanning. Heeft dat dan wel effect?

    Beantwoorden
    • Hi Gust, het heeft sowieso wel een effect… Wandelen heeft zelf een effect op je 😉 Qua hartslag kan ik hier wel moeilijk over oordelen gezien ik jou en je hartslagzones niet ken. Maar als tussen de 120 en 130 jouw zone 1 (recovery) is, dan heeft dit net een positief effect op je herstel. En herstel heb je nodig om spieropbouw te doen, dus als we herstellen hebben we veel meer effect op onze verbranding dan we denken (onrechtstreeks, als je begrijpt wat ik bedoel).

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.