Eiwitrijke granola

Eiwitrijke granola met niet al te veel calorieën? Het kan! Granola als ontbijt is ideaal om tot de middag je honger te kunnen stillen; het vult goed. Maar, als je granola kant en klaar koopt zitten er vaak heel veel suikers in… Bummer– want dan verliest je ontbijt zijn ‘healthy’ status. De oplossing? Je granola zelf maken natuurlijk. Je kan de granola 1 keer in het weekend klaarmaken en dan heb je meteen een batch voor de hele week… (of langer). Ik probeer de granola zo gezond en eiwitrijk mogelijk te maken, zo past het perfect na een morning-run of als goeie fond voor de workouts of the day.

Benodigdheden:

Bereidingstijd: 20min.

  • 100 gram fijne havermoutvlokken
  • 100 gram grove havermoutvlokken
  • 4 eieren (enkel het eiwit nodig)
  • Scheutje vloeibare honing
  • Soeplepel gebroken lijnzaad
  • Speculaaskruiden/kaneel
  • Amandelstiften (of schilfers, of pistache noten, of …)

Bereidingswijze:

Doe de havermout (beide soorten) & het lijnzaad in een pan en voeg énkel de eiwitten eraan toe. Begin het vuur op te warmen en verdeel de eiwitten goed over de havermout, zodat alle vlokjes vochtig zijn. Voeg honing toe as you wish, maar natuurlijk: hoe minder honing, hoe minder suikers- dus probeer het te beperken. Ik doe er zelf maar een theelepel in, gezien het voor mij ook niet super super zoet hoeft te zijn. Nu mag je de havermout laten bakken. Het is normaal dat het lijkt alsof de havermout nog nat is- eens afgekoeld gaat dat een klein beetje verharden. Als je ziet dat het echt nog té vochtig is, voeg er dan nog een schepje havermout aan toe… Je kan kruiden met speculaaskruiden (my favorite) en/of kaneel naar keuze- ik doe er een soeplepel speculaaskruiden op.

Het leuke aan granola is dat je op allerlei manieren kan variëren. Heb je amandelen in huis? Voeg die er dan aan toe (best wel even roosteren of erbij bakken), pistache noten zijn ook lekker, of walnoten, of … keuze genoeg! Ik neem vaak een kom (Griekse) yoghurt als ontbijt en schep er wat fruit en granola op… Hoeveel ik er precies van eet? Dat hangt een beetje af van dag tot dag… Op een rustdag zou dit een handvol zijn- op een sportdag eet ik zeker 2 handen vol… Je kan zelf ook even afwegen met hoeveel granola en dergelijke je voldoende hebt om goed gevuld te zitten tot de middag- dan weet je ineens hoeveel je werkelijk binnen had.

Smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.