Gekarameliseerde pompoen met rode ui, vijgen, dadels en tofu

Pompoen karameliseren klinkt moeilijk, maar dat is het dus niet. Eigenlijk is het gewoon kwestie van een beetje kokos-siroop over je pompoen te gieten en dit te grillen. Oké, nog een paar extraatjes maken het af, maar het duurt dus niet lang en is heel gemakkelijk. Je kan in dit slaatje ook nog geitenkaas toevoegen, dat past ook goed bij de vijgen en pompoen. Ik hield het bij de tofu, omdat er ook al dadels in zitten en het met extra geitenkaas ietsje zwaarder wordt. Maar afhankelijk van de hoeveelheden je toevoegt, kan dit er natuurlijk ook nog bij. Onlangs ging ik naar een kookworkshop bij atelier Ouvert en daar werd ik voor dit gerechtje geïnspireerd…

Ingrediënten:

2 personen, 30min. bereidingstijd

  • 1/2 pompoen
  • 200 gram gefermenteerde tofu
  • 1 rode ui
  • 4 verse vijgen
  • 100 gram jonge spinazie
  • 4 medjool dadels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 eetlepel kokos-siroop (of honing)

Bereidingswijze:

De pompoen mag je schillen (met een dunschiller) en de pitten eruit halen. Het makkelijkste vind ik, als je de halve pompoen in 4 stukken snijdt en dan pelt + ontpit. Snij de pompoen in schijfjes en leg in een ovenschaal. Verwarm je oven voor op 240graden, met warme lucht + grill. De rode ui mag je in fijne reepjes snijden. Strooi de ui ook over de ovenschaal heen. Doe nu de olie, het wijnazijn en de kokossiroop eroverheen. Kruid af met peper, zout en een snuifje nootmuskaat. Ga er met je handen eens goed doorheen, zodat alles vermengd is met elkaar. Steek deze schaal in een goed voorverwarmde oven voor zo’n 10minuutjes.

De tofu mag je in reepjes snijden en even laten uitlekken. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de tofu. Even kort aanbakken aan beide kanten (elk 2minuutjes) is voldoende.

Neem een handje spinazie en leg het op een bord. Eens de pompoen en ui klaar zijn kan je die eroverheen leggen. Snij de vijg in stukjes en leg die op het bord. Hetzelfde met de tofu, strooi er wat stukjes overheen. De medjool dadels mag je ontpitten en ook in stukken snijden. Snij de stukjes niet té klein, of je zal de dadel amper smaken.

Smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.