Gezonde broodpudding

Broodpudding, de gezonde versie, zonder toegevoegde suikers én met appeltjes. Als je oud brood liggen hebt is dit recept ideaal. Ik probeer altijd zo waste-free mogelijk te koken en had heel wat brood over na een brunch. De perfecte timing dus om eens broodpudding te maken. Het is eens iets anders dan bananenbrood, maar ook een prima bron van koolhydraten. Je kan broodpudding maken met gewoon brood, maar kan ook perfect (en naar mijn mening idealiter) met zuurdesembrood. In dit recept gebruik ik appel, maar je kan die gerust ook weglaten of bijvoorbeeld vervangen door peer. Let op met rode vruchten, want broodpudding is best al redelijk vochtig/nat van structuur, met rode vruchten erbij zou die wel eens helemaal uit elkaar kunnen vallen.

Ingrediënten:

1 grote broodpudding, 20min bereidingstijd

  • 500 gram (oud) brood
  • 2 sneetjes peperkoek
  • 100 gram appelmoes
  • 2 zoete appels
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 2 eieren
  • 500ml amandelmelk

Bereidingswijze:

Verwarm je oven voor op 180 graden. Neem een mengkom en leg het brood, de peperkoek en de amandelmelk hierin. Zorg dat het brood enkele (zo’n 5-tal minimum) minuten in de melk kan weken. Voeg er de eieren, appelmoes en de kruiden aan toe en meng het tot een mooi geheel. Ik mix het niet, maar prak het brood wat plat met een vork of garde. Schil de appels en snij ze in fijne stukjes doorheen je deeg.

Neem een springvorm en leg er een vel bakpapier in. Je kan de broodpudding gerust ook in een ovenschaal bakken als je geen springvorm hebt. Giet het deeg in de vorm en laat de broodpudding 45min bakken in de oven op 180 graden.

Tip: ik verdeel de broodpudding in porties en vries ze stuk per stuk in, je kan de broodpudding ook zo’n 4 dagen in de koelkast bewaren.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.