Taartje met banaan, speculaas, vanille.

Je zou het cheesecake kunnen noemen, maar (ontbijt) taartje dekt de lading beter. Deze keer een semi-gezonde versie, want er zit ook wat geraffineerde suiker in met wat speculaas op de bodem. De bodem bestaat grotendeels uit havermout en dadels, de vulling dan weer uit vanille soja yoghurt en proteïne poeder. Af en toe een speculaasje, dat kan geen kwaad, maar als je écht wil kan je de speculaas er ook uithalen en iets meer havermout toevoegen in de plaats. Ik gebruik bovendien niet veel speculaas, maar de smaak komt er door het extra toevoegen van speculaaskruiden nog eens krachtiger door. Je kan ook altijd een stukje invriezen, ideaal dus als meal-prep ontbijt.

Ingrediënten:

ik gebruik 2 kleine springvormen, je kan ook 1 grote gebruiken (doe dan de ingrediënten x2)

  • 1 rijpe banaan
  • 100 gram havermout
  • 50 gram dadels
  • 50 gram geroosterde notenmengeling (ik gebruik voornamelijk pecan en amandel)
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 100 gram speculaas
  • 500 gram alpro vanille
  • 6 gelatine blaadjes (of agar-agar)
  • 1 schep proteïne poeder vanille (ik gebruik deze van innerme)
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel himalaya zout

Bereidingswijze:

Neem een springvorm (of kleine springvormen) en bedek met bakpapier. Mix je dadels, havermout, noten en kokosolie (gesmolten) door elkaar en voeg er de speculaas, speculaaskruiden en het zout aan toe. Het makkelijkste vind ik dit in de cutter. Neem het mengsel en druk het (met je handen) goed aan over de springvorm tot een mooie bodem. Zet eventjes in de koelkast terwijl je de vulling aan het bereiden bent.

Neem een kom of steelpan en verwarm hier op zacht vuur de alpro vanille yoghurt in. Mix er 1/2 banaan door. Week de gelatine blaadjes in een kommetje lauw water terwijl je de vanille yoghurt (met banaan) zachtjes opwarmt. Doe een schepje proteïne poeder bij je vanille yoghurt en meng door elkaar met een garde. Als de yoghurt warm begint te komen (let op, het mag niet koken) doe je er de gelatine blaadjes bij. Roer het mooi doorheen en leg het vuur af. Je mag het mengsel nu over de bodem gieten en de 1/2 banaan die je over hebt in stukjes eroverheen snijden.

Tip: je kan de banaan ook met honing in de oven roosteren, voor je hem op de cheesecake als topping legt. Zeker als je de taart als dessert gebruikt geeft dit een extra touch. Smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.