Gezonde frangipane

Een gezond recept voor frangipane. Frangipane is één van mijn favoriete cakes/taarten/desserts dus hier een gezondere versie van maken staat al lang op mijn to-do lijst. Deze frangipane is gemaakt met banaan, maar ook de amandelsmaak komt goed tot zijn recht. Qua structuur is de taart niet helemaal hetzelfde als de traditionele frangipane. Dat kan ook niet anders, gezien deze zonder suiker en boter (en dus ook zonder bladerdeeg) gemaakt is.

Ingrediënten:

1 taart, diameter 25cm, 20min bereidingstijd

  • 120 gram volkoren roggebloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 40 gram havermout
  • 2 rijpe bananen
  • 1 flesje amandelextract
  • 2 eieren
  • 100 ml amandelmelk
  • 1 eetlepel agavesiroop (of honing)
  • 100 gram abrikozencompote (ongezoet, of zelfgemaakt)
  • 1 tl bakpoeder
  • Amandelschilfers (handvol)

Bereidingswijze:

Verwarm je oven voor op 180 graden. Mix de bananen met het ei en de amandelmelk in een mengkom. Schep de abrikozenconfituur erdoorheen met een garde. Voeg nu de droge ingrediënten eraan toe en roer alles goed door elkaar zodat er geen klonters meer inzitten.

Leg een vel bakpapier in je vorm, zodat het er niet blijft aankleven. Nu kan je het deeg in de vorm gieten en strooi de amandelschilfers er nog overheen. Het kan helpen om de amandelschilfers er zachtjes in te drukken, zodat ze zeker goed blijven plakken. Laat zo’n 40 min. in de oven en dan is de frangipane klaar. De structuur is iets anders dan de taart, dus als ik er écht zin in heb, dan smeer ik er nog een laagje abrikozenconfituur overheen (zelfgemaakte zonder suiker, dus dat maakt het dan weer oké, toch? ;-))

recept gezonde frangipane

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.