Gezonde ovenschotel met bloemkoolpuree

Healthy comfortfood! Ideaal voor een koude winterdag, of zelf in de zomer ook een topper. Het handige aan ovenschotels is dat je ze vooraf kan maken en op het moment zelf gewoon nog moet opwarmen. Ik maak dan ook meestal een grote ovenschotel om erna in kleinere porties te verdelen. Je kan er enkele invriezen en dan later meenemen naar het werk als lunch. Ik gebruik graag veel groenten en daarvoor is dit gerechtje ideaal. Ik daag je uit om iemand te laten proeven die het recept niet kent, de kans is groot dat ze nooit doorhebben dat er bloemkool in de puree zit ;-).

Ingrediënten:

30min. bereidingstijd 6 porties/personen

  • 750 gram lamsgehakt
  • 1 ei
  • 2 prei stengels
  • Handvol witte selder stengels
  • 1 bloemkool
  • 1/2 kg bloemige aardappel
  • 1 eetlepel boter (ik gebruik ghee of Alpro)
  • 200ml amandelmelk (of soja, kokos)

Bereidingswijze:

Verwarm je oven voor op 180 graden. Neem een ovenschotel en doe hier het lamsgehakt en het ei in, meng het wat doorheen en kruid af met peper en zout. Let op, als je reeds gekruid gehakt koopt hoef je er geen kruiden bij te doen. Tip: ik koop mijn lamsgehakt altijd in de bioplanet, daar is het heel puur en mager. Druk nu met je handen het gehakt tegen de bodem van de ovenschotel aan en laat het zo’n 20min. in de oven bakken.

Neem ondertussen een pot met water en zet die aan de kook. Schil de aardappelen en laat ze goed doorkoken. Ondertussen kan je de prei en selder fijn snijden en even aanstoven in een steelpan, met een klein beetje kokosolie of ander bakvet. De bloemkool mag je in een grote pot met water koken en eens zacht het water afgieten. Nu kan je de aardappel bij de bloemkool doen, de amandelmelk erbij, doormixen en goed afkruiden met peper, zout en nootmuskaat. Ik mix de bloemkool en aardappel samen tot er net nog een paar kleine brokjes bijzitten.

Haal het lamgsgehakt uit de oven, de selder en prei mag er bovenop. Als laatste laag mag ook de bloemkoolpuree eroverheen. Steek de ovenschotel dan nog zo’n 20min. in de oven op 180 graden et voilà, smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.