Hardlopen op spikes: waarom heb je ze nodig?

Spikes, waarom zou je er mee lopen? Een vraag die ik ook al een aantal keer gesteld had als ik er lopers mee zag lopen op de piste of veldlopen. Het heeft allemaal te maken met grip. Als je met spikes loopt, ga je automatisch op je voorvoet lopen waardoor je sneller loopt door korter contact met de grond. Met spikes kan je niet zomaar op de weg lopen (het voelt ook helemaal niet comfortabel) dus het is een specifieke atletiek schoen.

Welke spikes voor welke afstand?

Afhankelijk van welke afstand je wil lopen zijn er verschillende type spikes. Lopers die in een atletiek club zitten die kennen er ongetwijfeld alles van. Via deze link lees je er alles over, maar ik pik alvast wat relevante info om hier te delen.

Zo zijn er spikes voor sprinters die ideaal zijn om tot 400meter mee te lopen. Bij korte afstand spikes is het de bedoeling dat er zo weining mogelijk energie verloren gaat in de voorwaartse snelheid. Je voeten worden als het ware naar ‘voor’ geduwd door de vorm van de spike, die iets puntiger is. Er zijn spikes met hardere en zachtere platen. Sprint je voor het eerst? Dan kies je best geen te harde plaat omdat die minder belastend zijn.

Middellange afstanden loop je dan beter met spikes die gemaakt zijn voor afstanden van 800meter tot 5km. Je zal zien dat dit type spikes vaak een hakje hebben. Bij snellere modellen is het hakje vaak kleiner, of bijna niet zichtbaar (zoals bij mijn Hoka’s). De bovenkant is puur mesh (stof) wat het een enorm lichte schoen maakt.

Mijn ervaring

Ik liep voor het eerst met spikes op Veldcross Hamme in februari. Hoewel de Hoka’s waar ik mee gelopen heb piste spikes zijn, liepen ze prima in de modder. En of er modder was… Het parcours was enorm uitdagend dus was ik eerlijk gezegd bang om weg te glijden. Als je de spikes ziet (en voelt) dan zie je dat ze super super licht zijn. De carbon plaats maakt ze ook erg responsief en heel snel. Jammergenoeg kon ik van de carbonplaat niet echt genieten tijdens mijn cross, gezien het er te modderig bijlag en er niet veel echte snelheid aan te pas kwam. Ik was wel aangenaam verrast door de grip van de spikes. Ondanks dat ze zo licht zijn en eigenlijk niet gemaakt voor een veldcross, liepen ze prima. Ik had geen moeite om grip te hebben in de modder, wat voor mij die dag een prestatie op zich was!

De spikes hebben veldcross Hamme alvast goed doorstaan!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.