Healthy comfort food: ovenschotel met pompoen

Een gezonde ovenschotel kan op een koude herfstdag wel smaken! Mega handig om te maken als je gasten hebt, want hier heb je op het moment zelf geen werk meer aan. Deze ovenschotel is gezond en kan je perfect vooraf maken, porties invriezen en/of als lunchbox meenemen naar je werk. Gezien ik graag met groenten van het seizoen werk, was pompoen een obvious choice! Door het gebruik van kippengehakt in plaats van varkensgehakt, daalt het vetgehalte van deze ovenschotel ook enorm- healthy comfort food dus!

Benodigdheden

6 personen, 45 min. bereidingstijd

  • 1 pompoen
  • 1 zoete aardappel
  • 4 rode bieten (niet gekookt)
  • 4 rapen (wit)
  • 1,2 kg gehakt: kip gehakt en kip merguez gehakt (kan je uit een kipmerguez-worst halen)
  • 200 gram feta
  • 100 gram panko paneermeel
  • 1 soeplepel tijm
  • Nootmuskaat
  • Peper, zout

Bereidingswijze:

Neem een grote kookpot en vul ongeveer de helft met water. Dit breng je aan de kook, terwijl je de pompoen en zoete aardappel in stukjes snijdt. De schil van de pompoen (& aardappel) doe je er best af (kan anders voor onaangename brokjes zorgen). Laat de puree zo’n 10min. koken en dan mag je het water uit je pot afgieten. Nu stamp je de pompoen tot je een mooie pompoen-puree bekomt. De pompoenpuree mag je afkruiden met peper, zout en nootmuskaat. De bieten en raapjes snij je in schelletjes en mag in de oven op 180 graden voor 10min. Het is niet de bedoeling dat de bieten & raapjes helemaal zacht zijn, maar een klein beetje gegaard.

Het gehakt doe je in een mengkom. Ik vind persoonlijk 1/2 kippengehakt en 1/2 kippenmerguez het beste. Snij de ajuin in fijne stukjes en meng dit doorheen je gehakt met het ei. Is het gehakt nog niet gekruid? Doe er dan wat peper en zout bij. Bekijk dit vooraf goed op de verpakking, want als je gehakt reeds gekruid is wordt het een veel té zoute boel. Het gehakt verdeel je over de ovenschotel (doe dit gewoon met je handen 😉) en laat je 15min. in de oven bakken.

Nu mag je bovenop het gehakt de bietjes en rapen gelijk verdelen en daarbovenop je pompoenpuree. Doe de panko in een diep bord (of kommetje of..) en kruimel de feta erdoorheen. De feta en panko mag je goed met elkaar kneden en hier meng je ook de tijm doorheen. Strooi dit overheen je ovenschotel en dan is ie klaar voor de oven. De ovenschotel mag zo’n 30min. in de (voorverwarmde) oven op 180 graden.

Et voila, smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.