Pompoen brood

Recepten met pompoen? Yes please. Het leuke aan recepten met pompoen is dat je zowel zoete als zoute varianten kan maken. Pompoen in je ontbijt is een goeie manier om al van ’s morgens groenten in je maaltijden te krijgen. Het begint kouder te worden buiten en that means: pumpkin season! Heel veel soorten, maten, kleuren… Variëren is de boodschap. Dit pompoen brood maakte ik met butternut, maar je kan gerust ook andere pompoenen gebruiken. Ik eet het als ontbijt (met een kommetje fruit en wat confituur of cottage cheese erover), lunch of tussendoor.

pompoenbrood

Benodigdheden

1 broodje, 45 min. bereidingstijd

  • 450 gram pompoen
  • 4 eieren
  • 50 gram (grove) havermout
  • 150 gram boekweit-bloem (of haver, volkoren..)
  • Snuf zout
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 1 eetlepel pompoen- of zonnebloempitten
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 180 graden. Snij de pompoen in blokjes en kook ze zo’n 15min. Als je butternut gebruikt mag de schil eraan blijven, bij andere pompoenen doe je die er beter af. Je kan de pompoen ook in de oven garen voor 15min. op 180 graden. Laat de pompoen een beetje afkoelen en pureer met de staafmixer. Doe de bloem, havermout, alle kruiden in een mengkom. Kluts de eieren doorheen je pompoenpuree (hou dit mengsel dus nog even apart van je droge ingrediënten) tot je 1 geheel krijgt. Nu mag je dit mengsel doorheen de bloem in je mengkom roeren. Klop het luchtig door elkaar heen. Tip: om een luchtig beslag te krijgen, roer je best in een 8-vorm.

Kies dan een vorm om je beslag in te gieten, ik meestal een broodvorm van 25 cm lang ongeveer. Ik leg er ook een vel bakpapier in, maar je kan de vorm ook invetten met kokosolie (dit geeft geen smaak af, andere vetten soms wel en met boter wordt het een té vette boel). Doe er nu nog een hand pitten overheen en het mag in de oven voor zo’n 50min. Wil je weten of het klaar is? Prik even met een mesje, blijft er niet te veel deeg aanplakken dan ben je good to go.

Smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.