Het beste hummus recept

Zelfgemaakte hummus, it doesn’t get better than that. Het is wel een werkje, of toch, je hebt er even geduld voor nodig, maar het loont. Als je hummus zelf maakt zitten er sowieso alle voedingsstoffen in die je wil. Je kiest zelf hoeveel tahin en olie je eraan toevoegt, dus zelfgemaakte hummus is vaak een pak gezonder dan gekochte. Bovendien zitten er vaak toegevoegde suikers in gekochte hummus, dus let hier mee op. Hummus is ideaal als dip bij een mediterraans gerecht, bij crackers, worteltjes of als side-dish bij een brunch.

Je kan hummus ook maken met reeds gekookte kikkererwten uit blik, maar het smaakt toch niet helemaal hetzelfde… Het geheime ingrediënt? Het vocht waarmee je de kikkererwten kookt ook gebruiken voor de hummus zelf. Laat het vocht niet verloren gaan, maar vang het op als je de kikkererwten afgiet en zo krijgt je hummus een nog intensere smaak, zonder dat je er te veel olie moet aan toevoegen.

Ingrediënten:

  • 250 gram (ongekookte) kikkererwten
  • 2 eetlepels tahin pasta
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper, zout, knoflookkruiden
  • Optioneel: handvol verse peterselie

Bereidingswijze:

Neem een mengkom, doe er de kikkerwten in en bedek met water. Zorg dat de kikkererwten helemaal onder water zitten en laat ze minimum 3u weken. Zet een kookpot op het vuur en laat de kikkererwten hierin koken voor zo’n 20min op een zacht vuurtje. Eens klaar, giet de kikkererwten af en vang het vocht op in een andere kom. Neem een cutter (of je kan het in een mengkom mixen met een staafmixer) en doe de kikkererwten hierin. Heb je veel tijd of ben je echt dedicated om de beste hummus ever te maken? Dan kan je de kikkererwten ook pellen en de velletjes eraf halen. Ik doe dit eerlijk gezegd ook niet altijd, dus als je ze eraan laat is het echt ook dik oké. Voeg er voorzichtig wat van het kookvocht aan toe en cutter tot een glad geheel. Afhankelijk van hoe ‘lopend’ je je hummus wil kan je meer of minder kookvocht toevoegen. Hou er wel rekening mee dat er ook nog tahin pasta bijkomt.

Voeg een eetlepel olijfolie en 2 eetlepels tahin pasta toe. Kruid goed af met peper en zout en meng het geheel. Als je wil, kan je ook nog wat verse peterselie toevoegen.

Smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.