Hoe bouw je best op met hardlopen en fietsen?

Blijven bewegen! Nu we zo veel mogelijk binnen moeten blijven en van thuis werken in het Covid 19-tijdperk, is toch blijven bewegen belangrijker dan ooit. Veel mensen gaan dus (voor het eerst) buiten sporten. De meest logische keuze is dan hardlopen en/of fietsen, want dat kan je gemakkelijk buiten doen.

Loop niet te hard van stapel

Het is verleidelijk om nu héél veel te beginnen sporten, trust me, I know! Loop niet te hard van stapel en ga niet meteen 20km lopen als je dit niet gewoon bent. Blijven bewegen is heel belangrijk, maar erg intensieve trainingen zijn nu niet nuttig.

Een algemene regel om op te bouwen is de 10 procent-regel: elke week verhoog je je kilometers of trainingsuren met maximaal 10 procent.

Voorkom blessures

Nu we nog mogen (en moeten) bewegen is het laatste wat je wil natuurlijk een blessure. Hoe kan je nu voorkomen dat je geblesseerd geraakt? Ik heb het zelf aan der lijve mogen ondervinden enkele jaren geleden.. Beter voorkomen dan genezen, trust me. Via SQUADT, een sport- en kiné praktijk in Waregem kwam ik terug (en beter dan ooit) op mijn poten terecht. Lees dus zeker hun tips om blessures te vermijden.

Zorg voor goed materiaal

Zowel je schoenen en kledij zijn best aangepast aan je type sport. Als je gaat hardlopen, is het dus belangrijk om echte loopschoenen te kopen en niet gewoon sportschoenen. Hoe je de juiste loopschoenen best kiest? Dat kan je hier lezen.

Niet alleen je schoenen maar ook de juiste kledij en bij hardlopers, kousen zijn belangrijk. Om stijfheid te voorkomen en je bloedcirculatie te stimuleren (wat nu ook heel belangrijk is gezien we nog vaker stilzitten voor en na het sporten) draag je best compressiekousen. Wat is dat juist en waarom is dat belangrijk? Daar lees je hier meer over.

Wissel af

Hardlopen en fietsen zijn een prima combinatie. Wissel dus zoveel mogelijk af tussen die 2 en ga niet 4 dagen op rij lopen en 3 dagen op rij fietsen. Ik probeer altijd dag per dag af te wisselen en er eens een rustdag in te steken. Het spreekt voor zich dat je ook in trainingsuren moet gaan wisselen. Doe geen 3 dagen op een rij een looptraining van 20km om dan weer een week niet te lopen.. of 100km te fietsen 3 dagen op rij en erna niets…

Recuperatie is key

Rust, het is zo belangrijk… Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen van je inspanning. Plan dus vooraf ook rust- of actieve recuperatiedagen in. Ben je niet gewoon om zoveel te sporten? Neem dan zeker een complete rustdag (of meer).

Voor de sporters onder ons, die het wél gewoon zijn om al veel te sporten.. Vergeet je herstel niet: you know how important it is! Het laatste wat je wil is uit deze donkere corona tijden komen en dan net overtraind zijn.. Pace yourself!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.