Hoe ik de balans bewaar tijdens de feestdagen

De balans bewaren tijdens de feestdagen? Er zijn wel 100 artikels over geschreven… Mijn advies om de feestdagen door te komen? Laat je gewoon even gaan. Dit had je misschien niet verwacht? Wel, onder het motto ‘de boog (of de broek) kan niet altijd gespannen staan’ vind ik het belangrijk om er even ‘uit’ te zijn. Van je enkele dagen te laten gaan ga je geen 10kg verdikken, dus heel strikt op je lijn letten tijdens de feestdagen vind ik nogal een marteling. Neem gewoon even een break van je (sport)dieet en laat je maar eens gaan op Kerstdag of Oudjaar.

Toegegeven…

Het is niet gemakkelijk om je even te laten gaan… Vaak komen er schuldgevoelens of spijt. Maar dat is net de kunst, die schuldgevoelens omzetten in een voldaan gevoel en jezelf Γ©cht iets gunnen. Als je dit moeilijk vindt, probeer dan bewust je cheat days in te plannen. Zo kan je bv. kerstavond, Kerstdag, Oudjaar en nieuwjaardag als Γ©chte cheatdays beschouwen. De dagen ertussen eet je gewoon gezond/normaal. Op die manier beloon je jezelf op die dagen, maar zit er wat structuur in om je niet hΓ©lemaal te laten gaan (want dat is ook niet de bedoeling).

Maar die balans moet er wel zijn

Er wordt vaak gesproken van de 20-80% regel (20% zondigen, 80% gezond) maar tijdens de feestdagen opteer je beter op je gevoel. Als je weet dat er ’s avonds een uitgebreid diner aankomt, eet dan ’s morgens en ’s middags veel groenten en fruit. Probeer zeker niet om maaltijden te skippen– zo werkt het niet. Je lichaam gaat schreeuwen van de honger, met gevolg dat je erna 10x harder gaat…

Voor mij persoonlijk?

Als ik heel eerlijk ben, heb ik dit ook nog niet helemaal onder de knie. Een stuk chocolade wordt al snel een reep, of een chipje wordt al snel een hele zak πŸ€·β€β™€. Overdrijven is nooit goed, dat weet ik, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan- toch?

De komende weken neem ik op sportvlak even rust. Aangezien rust niet echt mijn ding is, wordt dit een lastige opdracht. Het klinkt misschien overdreven, maar mijn vrije tijd bestond de laatste maanden heel hoofdzakelijk uit sport en dan is het best vreemd om plots zoveel tijd ‘over’ te hebben. Wil dit zeggen dat ik helemaal niets ga doen en mezelf volprop tijdens de feestdagen? I guess you know the answer… Rust betekent daarom niet ‘lui zijn’ en eens zondigen betekent daarom niet 10 dagen op een rij niets dan boter en chocolade… De gulden middenweg is zoals vaak de beste.

De Γ©chte trick? Gezond eten zodanig lekker maken dat je helemaal geen behoefte hebt aan cheaten. Call me crazy, maar ik hou ook oprecht van fruit, groenten en gezonde receptjes, want ze zijn gewoon ook super lekker…

  • Helle op instagram

366

Snow, rain, cold... πŸŒ¨β„οΈ But hey, skin is waterproof- right? 😏 Vreemd genoeg heb ik van deze training alsnog erg genoten! Ik voelde me licht, ondanks de smeltende sneeuw die in mijn schoenen en kleren zat πŸ€ͺ! Welke training had jij vandaag? De ❄️ kunnen trotseren? πŸ“· @inesnoeck . . #hardlopen #stravarun #marathontraining #swimbikerun #trackgirls #courir #laufen

389

Met een top-timing tussen de 🌨 door, liep ik terug mijn eerste km’s na zondag! Toch terug even wennen aan de kou & wind πŸŒͺπŸ™‰! Een kort rondje, en daarnet nog even los op de rollen πŸš΄πŸΌβ€β™€οΈ (kan zo deugd doen)! . . #hardlopen #stravarun #marathontraining #triathlete #courir #laufen

426

Expect the unexpected πŸ…- Waarom dit een betere 1/2 marathon was dan verwacht? Dat leg ik uit in een nieuwe blog! Met nog 6 weken tot @marathonrotterdam geef ik ook even een update over mijn trainingsplannen. Vandaag zwom ik een dikke 2km (yay πŸ’™) + deed ik een kracht training. Nog iemand gesport op deze 🌧dinsdag? . . #hardlopen #halfmarathon #marathontraining #laufen #medal #courir #napels #italy #runner #stravarun

335

My legs need to rest, but my heart is still running πŸ’™ @napolirunning De 1/2 marathon van gisteren hebben mijn benen alvast goed verteerd πŸ‘ŒπŸ», de 2e πŸ• daarentegen was er net iets te veel aan πŸ™Š. Gelukkig maar, want @marathonrotterdam komt ZO dichtbij 😱 Morgen schrijf ik in een nieuwe blog mijn trainingsplannen voor de komende weken! Nu nog even losfietsen... πŸ€—πŸš΄πŸ» . . #hardlopen #mondaymotivation #medalmonday #napoli #courir #stravarun #marathontraining #laufen

633

BAM πŸ”₯ 1:26:57 en met de eerste medaille van 2020 een nieuw PR op de @napolirunning halve marathon! Als 16e vrouw gefinisht, deze had ik niet zien aankomen πŸ™‰πŸ˜. Ik voelde dat de benen (nΓ²g) meer wilden dan mijn conditie vandaag aankon, dus deze was LASTIG πŸ‘…! En nu.. πŸ•πŸ•πŸ•πŸ…πŸ…πŸ… . . #hardlopen #stravarun #halfmarathon #marathontraining #napoli #courir #laufen #sundayrunday #runner

398

Low low low low 🎢✌🏻 = my heart rate during this recovery run πŸ€ͺ! Een recup loopje heel erg rustig zoals het hoort. Het kriebelt naar meer, maar ook deze soort trainingen zijn essentieel πŸ‘ŒπŸ» Ben ik de enige die het lastig vindt om zich in te houden tijdens zo’n trainingen? πŸ™Š . . #hardlopen #stravarun #recovery #marathontraining #courir #laufen #runner #swimbikerun

429

To stretch or not to stretch? πŸ€·πŸΌβ€β™€οΈ En vooral ook, wanneer stretch je dan best? Ik schreef er een nieuw artikel over, link in bio! Vandaag ging ik na het losfietsen op de rollen, aquajogging Γ©n krachtoefeningen ook nog stretchen (day well spent dus πŸ™‰) Wie zit nog in team stretchen? πŸ™‹πŸΌβ€β™€οΈ . πŸ“· @inesnoeck . #hardlopen #marathontraining #laufen #stretching #swimbikerun #courir #stravarun

459

(too) short but sweet πŸš€ Terug in eigen land de wind Γ©n 🌀trotseren met een looptraining: 3 blokjes van 2 km vandaag! Daarnet nog even op de foam roll maar nu in de zetel geploft- terecht, vind ik dan πŸ˜πŸ€·πŸΌβ€β™€οΈ Ook getraind? . . #hardlopen #stravarun #marathontraining #courir #laufen #triathlete #roadtorotterdam #runner

  • Mijn nieuwste posts

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.