Hoe ik de balans bewaar tijdens de feestdagen

De balans bewaren tijdens de feestdagen? Er zijn wel 100 artikels over geschreven… Mijn advies om de feestdagen door te komen? Laat je gewoon even gaan. Dit had je misschien niet verwacht? Wel, onder het motto ‘de boog (of de broek) kan niet altijd gespannen staan’ vind ik het belangrijk om er even ‘uit’ te zijn. Van je enkele dagen te laten gaan ga je geen 10kg verdikken, dus heel strikt op je lijn letten tijdens de feestdagen vind ik nogal een marteling. Neem gewoon even een break van je (sport)dieet en laat je maar eens gaan op Kerstdag of Oudjaar.

Toegegeven…

Het is niet gemakkelijk om je even te laten gaan… Vaak komen er schuldgevoelens of spijt. Maar dat is net de kunst, die schuldgevoelens omzetten in een voldaan gevoel en jezelf écht iets gunnen. Als je dit moeilijk vindt, probeer dan bewust je cheat days in te plannen. Zo kan je bv. kerstavond, Kerstdag, Oudjaar en nieuwjaardag als échte cheatdays beschouwen. De dagen ertussen eet je gewoon gezond/normaal. Op die manier beloon je jezelf op die dagen, maar zit er wat structuur in om je niet hélemaal te laten gaan (want dat is ook niet de bedoeling).

Maar die balans moet er wel zijn

Er wordt vaak gesproken van de 20-80% regel (20% zondigen, 80% gezond) maar tijdens de feestdagen opteer je beter op je gevoel. Als je weet dat er ’s avonds een uitgebreid diner aankomt, eet dan ’s morgens en ’s middags veel groenten en fruit. Probeer zeker niet om maaltijden te skippen– zo werkt het niet. Je lichaam gaat schreeuwen van de honger, met gevolg dat je erna 10x harder gaat…

Voor mij persoonlijk?

Als ik heel eerlijk ben, heb ik dit ook nog niet helemaal onder de knie. Een stuk chocolade wordt al snel een reep, of een chipje wordt al snel een hele zak 🤷‍♀. Overdrijven is nooit goed, dat weet ik, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan- toch?

De komende weken neem ik op sportvlak even rust. Aangezien rust niet echt mijn ding is, wordt dit een lastige opdracht. Het klinkt misschien overdreven, maar mijn vrije tijd bestond de laatste maanden heel hoofdzakelijk uit sport en dan is het best vreemd om plots zoveel tijd ‘over’ te hebben. Wil dit zeggen dat ik helemaal niets ga doen en mezelf volprop tijdens de feestdagen? I guess you know the answer… Rust betekent daarom niet ‘lui zijn’ en eens zondigen betekent daarom niet 10 dagen op een rij niets dan boter en chocolade… De gulden middenweg is zoals vaak de beste.

De échte trick? Gezond eten zodanig lekker maken dat je helemaal geen behoefte hebt aan cheaten. Call me crazy, maar ik hou ook oprecht van fruit, groenten en gezonde receptjes, want ze zijn gewoon ook super lekker…

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.