Tips voor loopkledij bij koud weer

Loopkledij bij koud weer uitkiezen is niet altijd even gemakkelijk. Je vertrekt vaak helemaal ingepakt en na 10min. krijg je het té warm… Het is zeker belangrijk om niet te koud te hebben tijdens je training, maar te warm is ook niet goed/aangenaam. Vooral voor de ochtendlopers onder ons, is dit heel belangrijk. Maar opgelet, ook al zit de zon ’s middags uit kan het nog heel fris aanvoelen. Check dus altijd even de temperatuur (en eventueel de wind) voor je aan je training begint.

Laagjes.

Deze ken je ongetwijfeld al. Beter een T-shirt met een truitje erover, dan 1 dikke trui. Als het écht heel koud (als het vriest) dan kan je onderstaande 3 laagjes aandoen. Is het tussen 2 en 8 graden volstaan laag 2 en 3 normaal wel.

  • Laag 1: thermisch truitje (zonder mouwen)
  • Laag 2: T-shirt met lange mouwen (neem zeker een dri-fit)
  • Laag 3: wind-en of water-afstotende jasje (wel best een ademende stof)

Sokken.

Je hebt variaties in dikke of lichtere hardloopsokken. In de winter vind ik het fijn om sokken te dragen met een extra kussen aan de enkel en de tenen, dan hebben je voeten iets warmer maar adement de sok wel nog. Ik draag zelf altijd compressiekousen en dan zijn deze een hele goeie optie.

Hoofd-deksel en handschoenen.

Is het kouder dan 5 graden? Dan loop ik altijd met een band op mijn hoofd die mijn oren bedekt. Ik heb zelf een setje loophandschoenen en een bandje (online gekocht, je hebt heel veel variaties en merken…) en daar ben ik erg tevreden van. Ook al krijg je het warm met je band op je hoofd, die laat je beter aan- loop écht niet verder met je hoofd onbedekt in zo’n koude.. nergens goed voor.

Broek.

Er bestaan heel veel verschillende loopbroeken en dus ook thermische. Een thermische broek (speciaal voor de winter, die is binennin wat zachter) is enkel nodig als het héél koud is.. Ik krijg zelf al snel te warm met een thermische broek en doe die enkel aan als het vriest. Gezien ik ook graag met compressiekousen blijf lopen in de winter, combineer ik meestal een 3/4 broek met mijn kousen erboven (zo is mijn volledige been bedekt). Een lange broek én compressiekousen is me ook wat té warm…

Lange kousen + 3/4 broek

Ik maak zelf ook vaak nog de fout om te warm gekleed de deur uit te gaan. Zo had ik voor de 1/2 marathon van Barcelona zelf een lange broek + lange mouwen aan en het was 17 graden… 🤦‍♀ Helemaal niet nodig dus. Als je het te warm krijgt tijdens je run kan je altijd je jas rond je middel binden- beter dan je te pletter zweten. Bij een duurloop zorg ik dat ik altijd goed ingepakt ben. Ga je langer dan een uur lopen? Dan kan je terug koud krijgen, dus wacht even af voor je je jas uitdoet.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.